Kosova'da Türk Ürünleri Fuarı Açıldı

İstanbul Ticaret Odası'nın organizasyonuyla, Kosova'da ilk defa Türk ürünleri fuarı açıldı

İstanbul Ticaret Odası'nın organizasyonuyla, Kosova'da ilk defa Türk ürünleri fuarı açıldı. Priştine'de törenle açılan fuara İstanbul'un 73 şirketi katılıyor. Türk ürünlerinin tanıtımında önemli rol oynaması beklenen Türk Ürünleri Fuarı'na, plastikten makine üreticilerine kadar, çeşitli alanlarda üretim yapan firmalar katılıyor. Türkiye ile Kosova arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınmasına önemli katkı sağlayacağı belirtilen fuar, "Bu dostluğu bilmeyen var mı?" sloganıyla
düzenleniyor.
Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler açılış töreninde, Türk yatırımcıları Kosova'ya davet etti. Ünler'den sonra konuşan Kosova Çevre ve alan Planlaması Bakanı Mahir Yağcılar ise, Kosova ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşliğin yüzyıllardır sürdüğüne hatırlatarak, iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin giderek gelişeceğine inandığını söyledi.
Fuarın ticari ilişkilere önemli kazanımlar sağlayacağı da değerlendirildi. Fuarın temel amacının, Kosova ile işbirliğin arttırılması ve iki ülke işadamlarını buluşturmak olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Yenel yaptığı açıklamada, "Kosova ile Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde, müşterek yapabilecekleri bir sürü projeler bulunuyor. İş konusunda işbirliği devam edecek. Bu bağlamda bir kapıyı aralıyoruz" ifadesini kullandı.
Fuarda makine sanayi ürünlerinin çeşitliliği dikkat çekiyor. Makine üreten şirketin temsilcisi Hamit Tanju Vardal, Balkanlara yabancı olmadıklarını, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan ve diğer ülkelere ürünlerini sattıklarını hatırlatarak, buralarda yeni ticari bağlantılar kurmayı arzuladıklarını söyledi. Serdar Demirel de, Balkan ülkelerinde ürünün plasmanı açısından burayı önemli bir nokta olarak gördüklerini kaydetti.
İki ülke arasında 2009 yılında imzalanan iki anlaşma ile ticari ilişkilerin altyapısı güçlendirilmişti. Kosova ile Türkiye arasındaki ticari hacim 288 milyon dolara ulaştı. Türkiye ile Kosova şirketleri arasında önemli ticari bağların kurulmasının beklendiği fuar 12 kasım gününe kadar açık kalacak.