Hollanda'da Türk çocuklarının eğitimi masaya yatırıldı

Hollanda'nın Utrecht şehrinde Türk çocuklarının Türkçe eğitimi ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Prof. Mehmet Akşit "Türk çocukl

Hollanda'nın Utrecht şehrinde Türk çocuklarının Türkçe eğitimi ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Prof. Mehmet Akşit "Türk çocuklarının önümüzdeki yıllarda tamamen Türkçeyi unutup camilerden ve her şeyden kopacağı endişesi içindeyim." dedi. Türk çocuklarına Türkçeyi sevdirerek anane ve öz kültürü öğretebileceklerine dikkat çeken Akşit, "Aksi halde, örf ve temel değerlerinden uzaklaşmış bir gençlik çıkacak." uyarısında bulundu.

Araştırmacı ve yazar Bülent Türker ise eğitimde yaşanan sorunları anlattı ve dilini kaybedenin dinini de kaybedeceğini belirtti. Ülkede çok ciddi boyutlarda ayrımcılık olduğunu öne süren Hollanda Türk Yazarlar Birliği Başkanı Yazar Sadik Yemni, "Bu ayrımcı tutumlardan dolayı Türk çocukları zor durumda kalıyorlar." dedi.

Türk Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda, "Velilerin CD' ler vasıtası ile Türkçe konusunda aydınlatılması,2-Türkiye'nin öğretmen göndermesi konusunda ikna edilmesi ve Hollanda'nın her yerinde Türkçenin geliştirilmesi konusunda ağ kurulması kararlaştırıldı. Bu konuda komiteler ve gönüllüler seçildi.

Diğer taraftan Türkiye'nin Deventer Başkonsolosu Nihat Erşan ise, eğitim konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını ve toplantıdan çıkan sonuç raporlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na ileteceklerini ifade etti.