Aşırı su tüketimi ve yeme isteğine diyabet riski uyarısı
Aşırı su tüketimi, kilo kaybı, sık tuvalete çıkma ve yeme alışkanlıklarının diyabet hastalığının habercisi olduğu belirtildi.
İstanbul Memorial Ata
İstanbul Memorial Ataşehir Hastanesi Dâhiliye bölümünden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.
Diyabet hastalığının pankreastan salgılanan insülin hormonunun azlığı, yetersizliği ya da etkinliğinin azalması sonucu ortaya çıkan ve kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalık olduğunu söyleyen Kavaklı, gün içerisinde aşırı susama ve çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, çok yemek yeme, ağız kuruluğunun hastalığın önemli belirtileri olduğunu ifade etti.
Kavaklı, bu belirtilere ek olarak, bulanık görme, kaşıntı ve cilt enfeksiyonları, yara iyileşmesinin gecikmesi, halsizlik, terleme, yorgunluk, kuru ve kaşıntılı cilt, sık geçirilen enfeksiyonlar, cinsel sorunlar, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, ağız kuruluğunun görülebileceğini kaydetti.
Ailesinde diyabet hastası olan insanların özellikle dikkatli olması gerektiği uyarısını yapan Kavaklı, 40 yaşın üzerinde ve aşırı kilolu insanların, hareketsiz yaşam tarzı olanların, aşırı stres yaşayan insanların, kan yağlarında bozukluk olanlar ve hipertansiyonu olanların risk grupları içinde yer aldığını ifade etti.
Birsel Kavaklı, diyabet eğitiminin, egzersiz ve sağlıklı beslenme programının mutlaka uygulanması gerektiğini, komplikasyonlardan korunmak için de 3-4 ayda bir hekim kontrolünün ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Birsel Kavaklı, hastalığa yakalanmamak için başvurulması gereken yöntemleri ise şöyle sıraladı: "Haftada en az 3 gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapmak, yürüme mesafesindeki yerlere araç yerine yürüyerek gitmek, mümkün olduğunca asansör kullanmamak gibi gündelik yaşantımızda hareketi artıracak faaliyetlerde bulunmak, bilinçsiz diyet yapmamak, şekerli-yağlı gıdaları diyetimizde sınırlı olarak bulundurmanın diyabete yakalanma riskini azaltacaktır.
Kavaklı, kendisinde hastalığın belirtilerini fark edenlerin ve ailesinde diyabet hastası olan kişilerin mutlaka düzenli aralıklarla doktor muayenesinden geçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.