Cihaner Adana'ya 'düz savcı'
12 Eylül referandumuyla yapısı değiştirilen ve yeni seçilen 22 üyesinin büyük bölümünün Adalet Bakanlığı'...
12 Eylül referandumuyla yapısı değiştirilen ve yeni seçilen 22 üyesinin büyük bölümünün Adalet Bakanlığı'na yakın isimlerden olduğu iddialarıyla tartışılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski HSYK döneminde kriz yaratan "unvanlılar (başsavcı, mahkeme başkanı, başsavcı vekili vb.) kararnamesini" açıkladı.
Geçen hafta dağıtılan kararname üzerindeki çalışmalarını 2 günde tamamlayan HSYK, Erzincan'daki Ergenekon davası sanığı Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'i, hakkında kesinleşmiş hüküm ve disiplin cezası olmamasına ve talebi bulunmamasına rağmen tenzil-i rütbeyle Adana Savcılığı'na atadı.
HSYK, Cihaner'in tutuklandığı dönemde, eski HSYK'nın yetkilerini kaldırdığı Erzurum Başsavcı Vekili Tarık Gür'ü ise Ünye Başsavcılığı'na atadı. Erzurum'daki diğer tartışmalı isimler yerinde kaldı.
Ocak ayından bu yana boş bulunan Ankara Başsavcılığı'na, kulislerde konuşulan ve taslakta yer alan isimlerden hiçbiri seçilemedi. Kurul, Ankara'ya, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'i getirdi. Eski HSYK'daki yargı kökenli üyelerin görev yerlerinin değiştirilmesini istediği Ergenekon savcılarının tamamı ise yerlerinde kaldı.Â
Ergenekon savcıları yerinde kaldı
Kararnamede, Ergenekon davasına bakan savcı ve hâkimlerden hiçbiri yer almadı. Üyeleri referandumdan sonra istifa eden eski HSYK'da, yargı kökenli üyeler, Ergenekon davalarına bakan mahkemelerden gelen "İşleri yetiştiremiyoruz" taleplerini gündeme getirerek, bu mahkemelere takviye yapılmasını ve bazı isimlerin yerinin değiştirilmesini istemişti. Kararnamede, Ergenekon'da görevli hiçbir isim yer almadı.
Ankara'ya sürpriz isim
Ocak ayından bu yana boş bulunan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı için, HSYK, sürpriz biçimde, ismi daha önce hiç gündeme gelmeyen Sarıyer Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'i atadı.
Sarıyer'den önce Tunceli ve Sinop'ta görev yapan Kuriş, geçen Mart'ta, Adalet Akademisi'nin İstanbul gezisine yönelik katkılarından dolayı, akademinin o dönemki yöneticileri, mevcut HSYK üyeleri Ahmet Hamsici ve Ahmet Kaya'dan plaket almıştı.
Cihaner'den istifa sinyali
Erzincan'da, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koyduğu iddiasıyla başsavcılık görevini yürütürken tutuklanan ve Yargıtay tarafından tahliye edilen Erzincan Başsavcısı Cihaner, atanma talebi olmamasına rağmen Adana'ya düz savcı olarak atandı. Tenzil-i rütbeye uğrayan ve başsavcılıktan düz savcılığa atanan Cihaner, "Kamuoyuna talep varmış gibi yansıtıldı ama benim yer değiştirme talebim yoktu. Çok sıcak henüz. Eşimle bir değerlendirme yapacağım. Ailemle konuşacağım. Bu tür şeyler sürecek mi bilmiyorum" dedi.
Cihaner'in bu sözleri, istifa edebileceği yorumlarına yol açtı. Cihaner'den boşalan Erzincan Başsavcılığı'na ise Burhaniye Başsavcısı Mehmet Şafak getirildi.
Gür de gitti
Cihaner'in tutuklandığı dönemde, Erzincan Başsavcılığı'na arama yapılmasına ilişkin kararda etkili olan isimlerden Erzurum Başsavcı Vekili Tarık Gür de Ünye Başsavcılığı'na atandı. Gür'ün, özel yetkileri, Cihaner'in tutuklanmasından sonra kaldırılmıştı. Yapısı değiştirilen HSYK' nın, o dönemde, hükümetin tepkisini çeken bu karar nedeniyle Gür ve yetkisi kaldırılan diğer isimlerle ilgili "yetkilerin iadesi" gibi tasarrufta bulunabileceği belirtiliyordu. Buna rağmen Gür "pasif" bir yerde görevlendirilirken, aralarında Osman Şanal'ın da bulunduğu diğer savcılarla ilgili de karar alınmadı. Gür'den boşalan Erzurum Başsavcı Vekilliği'ne Ömür Topaç atandı.
Â
11 ile yeni başsavcı
Kararnameyle 190 unvanlı hakim ve savcının ataması yapıldı. HSYK, 11 il ve 23 ilçenin başsavcısını değiştirdi, 44 ağır ceza mahkemesi başkanlığına da atama yaptı. 11 ile atanan yeni başsavcılar şunlar:
- Â Ankara: Ethem Pişkin
- Â Yalova: Osman KaçarÂ
- Â Sinop: Osman ErduranÂ
- Â Yozgat: Ali Yeldan
- Â Amasya: Feridun Süzer
- Â Erzincan: Mehmet Şafak
- Â Muş: Mustafa Bilgin Pişkin
- Â Bayburt: İlhan Ocak
-  Hakkâri: Mehmet Kaya
- Â Mardin: Hakan Dündar
n Ardahan: Zafer Yıldız