Tosya Myo Akademik Yılı Açılış Töreni

Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksek Okulu (MYO) 2010-2011 akademik yılı açılış töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Kastamonu'nun en büyük ilçesi Tosya'da, hayırsever vatandaşların fedakarlığı ile yapılan 4 katlı 18 derslik Tosya Meslek Yüksek Okulu 2010-2011 akademik yılı başladı. Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksek Okulu Yerleşkesinde gerçekleşen tören, bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene, Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı ve İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü
Prof.Dr. Bahri Gökçebay, Tosya Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Himmet Polat, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Cumhuriyet Savcısı Hidayet Nacak, Tosya Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ercan Çelebi, Tosya İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ortaasyalı, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Törende açılış konuşmasını Tosya MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi yaptı. Çelebi, MYO'nun yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek,
"Tosya'da yeni bir ses yeni bir nefes olarak açılan Tosya MYO'nun açılışına hoşgeldiniz. Ülkemizin kalkınması ve dünya ulusları ile baş edebilecek bir duruma gelmesi gelişmiş bir ekonomi ile mümkündür. Bunun için de eğitim temel şarttır. Ülkemizdeki MYO'ların eğitime yapmış olduğu katkılar oldukça yüksektir. Yüksek okulumuz proje bakımından da Azdavay ve Araç MYO'larına örnek teşkil etmektedir. 48 öğrenci ile akademik yılına başlamış olan okulumuz, teklifleri hazır olan ve yakın zamanda senatoya sunulacak
olan bölümlerde YÖK tarafından onay almak suretiyle ikinci yıla 6 program ve 800 öğrenci ile başlamayı hedeflemektedir" dedi.
Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin de, Tosyalılar olarak bir yıl gibi zamanda bu eserin ortaya çıkmasını sağladıklarını belirterek şunları söyledi: "Bugün burada güller açtırdık. Bu güller buradaki öğrencilerimizdir. Bu kısa süreçte çok hızlı atılan adımlar hem Kastamonu'ya hem de diğer ilçelerimize örnek teşkil etmiştir. Ben emeği geçen herkese bir tuğlası bile olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Çok hayırlı bir iş yapılmıştır. Kimse kimseyi zorla tercih ettiremeyeceğine göre okulumuzu, tercih
edilebilir bir konuma getirmek gerekir." Tosyalılara asıl işin bundan sonra düştüğünü anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Tosya MYO Kastamonu Üniversitesi'nin ikinci bir kampusu gibi çok tercih edilen bir kurum olmak zorunda. Yüksek okulların bulundukları yöreye ve bölgeye çok önemli katkıları var. Bilimsellik, farklılık, aykırı ses demektir. Tosya Meslek Yüksek Okulu'nun bölgemizin de ufkunu açacağına inanıyorum."
Üniversitelerin Türkiye'nin gelişmesinin ve kalkınmasının esas öncüsü olduğunu anlatan Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz de "Her şeyden önce serbest fikirler, bilim özgür bir şekilde üniversite ortamında ve akademik ortamda geliştiriliyor, olgunlaştırılıyor" dedi.
Üniversitelerin görevinin "bilim insanı ve ülkelerin gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek, öğrencileri geleceğe hazırlamak, bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak, bilgiyi teknolojiye dönüştürmek" olduğunu anlatan Türköz, sözlerine şöyle devam etti: "Beklentimiz sanayileşmenin ekonomik gelişmenin hızla ilerlediği bir bölgenin sınırlarında, ülke kalkınmasının temellerini oluşturacak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi ve bölge kalkınmasında etkin bir rol oynamayı bir görev olarak
algılamalarıdır. Okulumuzun en önemli sorununu barınma sorunu olarak görmekteyiz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın önümüzdeki günlerde temelini atacağı yurt inşaatı ile bu sorunu ilk etapta gidermeyi umuyoruz. Desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum."
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Gökçebay da, "Biz 200 öğrenci umuyorduk fakat YÖK'ün almış olduğu kararlarla 48 öğrencide kaldık. Tosya MYO diğer ilçelerimize örnek oldu. Tosyalılar aktif iş yapmayı seven insanlar ve bu yapılarını diğer ilçelere örnek olarak gösterdi. Önümüzdeki yıl okulumuzda çok sayıda programın açılması için uğraşacağız. Sırada 6 MYO daha var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı ve Bağımsız İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da, "Bize düşen sizleri tebrik edip kutlamaktır. İstediğimiz zaman zamana karşı yarışarak çok önemli projeler yapabiliyoruz. Okulumuz bize kendimizi kanıtlama açısından önemli bir referans olmuştur. Okulumuzu öğrencinin tercih edebileceği avantajlı bir yer haline getirmemiz lazım. Yeni yükselen meslekler nelerdir bunları araştırıp bu programların açılması gerekir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara ise, MYO'ların ilçelerde açılırken her ilçede açılan okulun okul denebilecek ölçü ve kapasitede açılmasına büyük önem verildiğini söyledi.
Kastamonu'nun hem fakülteleri ve hem de yüksek okulları ile seçkin bir durumda olacağını anlatan Kara, şöyle konuştu: "Tosya duble yolu Ortalıca-Tosya arasındaki bölümü bitirilip Tosya-Ilgaz arasında Kastamonu'ya ait olan bölümünde çalışma devam etmektedir. Hükümetimizin aldığı yeni bir kararla bölünmüş yol olarak inşa edilecektir. Daha kaliteli bir inşaat yapılacaktır. Çünkü trafiği o derece yoğundur. MYO'nun açılmasının yanında organize sanayisinin arsalarının tamamına yakını organize sanayi bölgesine
intikal etmiştir. Sadece bir küçük parça konusunda mahkeme kararını bekliyoruz. Karar çıktıktan sonra ihalesi ile birlikte süratli bir şekilde inşa edilecektir. Toplu konutta 300'ü aşkın konutun yapılıp Kastamonuluların hizmetine sunulduğunu görüyoruz. Kastamonu ile Tosya arasındaki yolun duble yol haline dönüşmesi için 2012 yılında işe başlamayı planlıyoruz. Yolun mesafesi 50 kilometre düşecek. Yarım saat içinde ulaşım gerçekleşecektir. Okulda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
Konuşmaların ardından Halk Eğitim Merkezi folklor grubu gösterilerini sergiledi. Törende ayrıca MYO'nun yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Davetlilere programın sonunda Tosya'nın geleneksel yemeği haline gelen etli pilav ve ayran dağıtıldı.
(NS-ET-HO-Y)