Siyaset Akademisinde 6. Dönem Başladı

AK Parti AR-GE Başkanlığı tarafından yürütülen 'Siyaset Akademisi'nde 6. dönem eğitimleri başladı.

Siyaset Akademisinde 6. Dönem Başladı
Yeni dönem, Çankaya Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanvekili Doç. Dr. Tanel Demirel'in "Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi"ni anlattığı ders ile başladı. AK Parti İl Teşkilatı ve yeni dönem öğrencilerinin katıldığı bir kokteylle başlayan 'Siyaset Akademisi'nin açılışında konuşan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursalı öğrencilerin ilk 5 dönemde başarılı olduklarının altını çizdi. Siyaset Akademisi'nin AK Parti AR-GE Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Sedat Yalçın, "Projeyi kamuoyu da yakından izliyor. Bugün 6. dönem başlıyor. Ekonomi, demokratikleşme, dış politika ve yerel yönetimlerle ilgili konular ana başlıklarımız olacak. Her kesimden, her siyasi partiden insanlarımız katılabiliyor bu programa. Yaklaşık iki ay sürecek. Üniversitelerden konularında en yetkin öğretim üyeleri kendi uzmanlık alanlarında ders verecekler" dedi.
Siyasetin bilgi zemininde yürütülmesini çok önemsediklerini belirten Başkan Yalçın, "Siyasetin bilimle bağının kopmamasını istiyoruz. AK Parti olarak bugüne kadar siyasetin hep reel politik dediğimiz yani gerçekler üzerinden, gerçek zemin üzerinden ve bilgi temelli yürütülmesinden yana olduk. Uygulamalarla da bunu pekiştirmek istiyoruz. İnanıyoruz ki Siyaset Akademisi'ne katılan arkadaşlarımız Türkiye'de siyasetin yapılma şeklini ve siyasete olan ilgiyi artıracak. Siyasetin daha bilinçli ellerde yürütülmesine katkı koyacak. Partiler, sadece seçimlerde yoğunlaşan kalabalıklaşan binalardan ibaret değil. Partiler, AR-GE yapılan, araştırmalar yapılan ve siyasetin daha alt başlıklarında projeler üretilen bir alan. Türkiye'de proje üreten, Türkiye'nin meseleleri ve dünyadaki gelişmeleri izleyebilecek bilgi birikimine sahip insanlar tarafından siyasetin yürütülmesini arzu ediyoruz. Siyaset Akademisi de onun bir parçası" diye konuştu.
"Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi"ni anlatan Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanvekili Doç. Dr. Tanel Demirel de, sanıldığının aksine demokratikleşme sürecinin Türkiye'de çok eskilere dayandığının altını çizdi. "Türkiye'de çok uzun yıllara dayalı bir demokratikleşme mücadelesi ve demokratikleşme geçmişi var" diyen Doç. Dr. Tanel Demirel, şöyle devam etti:
"Bu ülkede demokratik gelişmenin bir tabanı var. Demokrasi isteyen belli güçler var. Bir demokratik kültür ve gelenek var. Kimilerinin iddia ettiği gibi bu güçsüz, zayıf bir gelenek değil. Bu demokratik gelenek, güçlü olduğu gibi, demokratik geleneğin karşısına çıkan güçler de esasen o kadar zayıf değiller. 'Osmanlı'dan günümüze Türkiye'de demokrasiyi mümkün kılan ve demokrasiyi zorlaştıran gelenekler nasıl cereyan etti? Nerede, neler oldu? Kritik dönüm noktaları neler?' sorularının yanı sıra şu anda, içinde bulunduğumuz durumun bir değerlendirmesini yapacağız ve geleceğe dönük bir iyimser bir de kötümser senaryoyu paylaşacağız. İyi senaryoya göre, isterseniz adına Kürt meselesi deyin, isterseniz Güneydoğu sorunu deyin, Türkiye'nin Kürt kökenli vatandaşları ile Kürt milliyetçiliği arasına mesafe koyabilecek bir politikanın takibi ve bu meselenin, özellikle siyasi şiddetin kabul edilebilir bir seviyeye indirilmesi için adım atılması gerekir. Türkiye'nin en önemli meselesi olarak ben bunu görüyorum. Laiklik meselesine ilişkin olarak da, karşılıklı kaygıların giderilmesi için, kaygı duyan kesim için neler yapılabileceğine dair bir yol izlenmeli. Fakat bu yol nispeten ikinci planda. 2002 yılından itibaren ivme kazanan demokratikleşme konusundaki adımları hızlandırıp, iktisadi alanda da belli reformlara devam edildiği takdirde, iyimser senaryo, Türkiye'nin büyümesine ve demokratikleşmesine devam edeceği yönünde. Kötümser senaryo ise, Kürt meselesinde adım atılmaması ve bu konuda şiddetin artarak devam etmesi. Var olan siyasal şiddet, geriletilmiş olan askeri vesayet rejimini yeniden meşrulaştırmak isteyen güçlerin eline büyük bir koz verebilir. Bu bir iktisadi krizle yan yana gelebilir. Tek parti hükümeti sona erer ve koalisyonlar dönemine yeniden dönebiliriz. Ve böylece güçsüz bir sivil siyasi iktidar söz konusu olduğunda demokratikleşme sekteye uğrayabilir. Her iki senaryo da ihtimal dahilinde."
Siyaset Akademisi'nin 6. dönem açılışında, geçen dönem ilk 5'e giren kursiyerlere sertifikaları da verildi.