Cumhurbaşkanlarının eşleri 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi'nde

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi'; Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanları eşlerini

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi'; Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanları eşlerini Ankara'da buluşturdu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün öncülüğünde, Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen kongrede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın eşi Mehriban Aliyev, Letonya Cumhurbaşkanının eşi Lilita Zatlere, Makedonya Cumhurbaşkanının eşi Maja Ivanova, Slovenya Cumhurbaşkanının eşi Barbara Miklic Türk ile çok sayıda ülkeden katılımcı yer aldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Hayrunnisa Gül, "Ortak kültürel mirasımızın korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen bu kongrenin, birbirimizi anlama, kültürlerimiz arası diyaloğun geliştirilmesi ve bölgemizde barışın güçlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

UNESCO'nun 2010 yılını 'Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı' olarak ilan ettiğini vurgulayan Bayan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesinde kadınlara büyük görev düşmektedir. Çünkü, kadın, annelik rolüyle topluma şekil verendir. Kültürel değerlerimiz ilk ve temel olarak anne aracılığıyla çocuğa aktarılır. Çocuğun annesinden alacağı eğitim hayata bakışını şekillendirir. Eğer çocuklarımıza farklılıklarımızı zenginlik olarak görmeyi ve empati kurmayı öğretebilirsek, dünya herkes için çok daha yaşanabilir bir hale gelecektir. Ancak bu şekilde bilgisizlik, ön yargı ve dışlama sebebiyle yaşanan gerginlikler, şiddet olayları sona erecek ve hep o özlemini duyduğumuz dünya barışı sağlanacaktır."

Hayrunnisa Gül, insanoğlunun asırlar boyunca duygularını müzikle ifade ettiğini, bu nedenle dünyadaki tek ortak dilin müzik olduğunun söylenebileceğini dile getirdi. Bayan Gül, insanlar arasındaki kardeşlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmedeki en etkili araçlardan biri olan müziğin korunması amacıyla ülkeler arası projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Hayrunnisa Gül, "Bölgesel müzik eğitimi programları düzenlenerek, ülkelerimizdeki benzer ezgi ve çalgıların halklarımıza tanıtılmasının da ortak müzik mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız." diyerek, sözlerini tamamladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın eşi Mehriban Aliyev ise müziğin evrensel olup, hiçbir çeviriye, tercümeye gerek kalmadığına değinerek, "Müzik, öyle bir fenomendir ki tüm duyguların, düşüncelerin tercümesi olabiliyor. Dillerin durduğu bölgeleri müzik aşabiliyor." dedi.