Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi Sona Erdi

Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaptığı kapanış konuşması ile sona erdi.

Çırağan Sarayındaki zirvenin kapanış konuşmasını yapan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, her ülkede mevcut koşullarına göre yargı sistemlerinin farklılık gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturduğunu söyledi. Gerçeker, "Bu modelde elbette ki yüksek mahkemeler olarak benimseyemediğimiz, temel ilkelere aykırı bulduğumuz birçok husus da bulunmaktadır. Bu modelin yararlı olup olmayacağı yapılacak uygulamalarla ileride belli olacaktır" diye konuştu.
İki gündür süren yoğun çalışmaların çok yararlı geçtiğini ifade eden Gerçeker, "Tabii işin esasının en iyi şekilde çözümlenebilmesi ve adaletin en doğru şekilde sağlanabilmesi için öncelikle sistemin çok iyi kurulması, sorunların en alt düzeye indirilmesi, gereken tüm olanakların sağlanması, nitelikli, yetenekli eleman, araç, gereç her türlü fiziksel gereksinimlerin sağlanması gerekmektedir. Ancak o zaman adaleti gerçekleştirecek olan yargı sistemini sağlıklı bir biçimde çalıştırabilirsiniz. Temel
ilkeler aynı olmakla birlikte, ki bunlar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, yargı bağımsızlığıdır, her ülkenin elbette kendi koşullarına göre yargı sistemleri farklılık göstermektedir. Türkiye de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturmuş durumdadır. Bu modelde elbette ki yüksek mahkemeler olarak benimseyemediğimiz, yukarıda saydığımız temel ilkelere aykırı bulduğumuz birçok husus da bulunmaktadır. Bu modelin yararlı olup olmayacağı yapılacak uygulamalarla ileride belli olacaktır" dedi.
Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk yargısı çok ağır iş yükü sorunu altında mevcut sistem içerisinde adalet dağıtma görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır. Yasası 2005'te çıkarılan ara mahkemeler denilen Bölge Adliye Mahkemeleri, henüz çalışmaya başlamamıştır. Şu anda adli yargı iki dereceli olarak çalışmaktadır. Bu da Yargıtayın iş yükünü altından kalkılamaz hale getirmiştir. Bu yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi beklenen İstinat Bölge Adliye Mahkemelerinin çalışmaya başlamasıyla belli bir süreç içerisinde bu ağır iş
yükü ancak azaltılabilecektir"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Hakim, savcı ve personel sayısının yeterli sayıya getirilmesi ve bunların gerekli eğitimi almaları da mutlaka sağlanmalıdır'' dedi.