Kastamonu Birlik Hukuk Derneği Darende'ye emanet

Kastamonulu avukatlar tarafından kurulan Kastamonu Birlik Hukuk Derneği, 1. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Derneğin genel kurulunda başkanlığa

Kastamonulu avukatlar tarafından kurulan Kastamonu Birlik Hukuk Derneği, 1. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Derneğin genel kurulunda başkanlığa Kastamonu eski Baro Başkanı Av. İhsan Darende getirildi.

Kurşunlu Han'da bir toplantı düzenleyen Kastamonu Birlik Hukuk Derneği Başkanı Av. İhsan Darende; dernek olarak hukukun üstünlüğü, demokratlığı ve milli iradenin esas alınacağını açıkladı.

Türkiye'nin katılımcı demokrasi konusunda zaafı olduğuna değinen Darende, bunun hayata geçirilebilmesi için sivil toplum kuruluşlarının yaygın olması gerektiğini belirtti. Dernek olarak siyaset üstü bir duruş sergileyeceklerini ifade eden İhsan Darende, "Yönetimdeki arkadaşlarımızla ortak noktalarımız hukukun üstünlüğünü, demokratlığı ve milli iradeyi esas alıp savunmak olacaktır." dedi.

Bir gazetecinin, '2011 yılında hükümet sivil bir anayasa hazırlayacak, buna dernek olarak katkı verecek misiniz?' sorusuna Darende, "Anayasa'nın tümüne katkı sağlamak şeklinde değil ama üzerinde hassasiyetle durduğumuz konular var. Bu konularda elbette biz de görüş sunacağız." diye cevap verdi.

Av.Darende, derneğin isminin neden Birlik olduğunu şöyle açıkladı: "Birlik kelimesini çok önemsiyoruz, her fikrin konuşulabildiği, herkesimin birbiriyle diyalog içerisinde tartışabildiği ama fikirlerin tartışabildiği dogmaların değil, fikrini ortaya koyarken, mutlak doğru olduğu fikrini taşımadan ileri sürebildiğin bir ortam istiyoruz. Bunun için derneğin ismi birlik seçildi. Onun için dogmalara değil, her türlü fikre açık, sadece belirlemiş olduğumuz ilkelerimiz var, bu ilkelere sahip çıkan, bu ilkeleri özümseyen, sadece avukat da değil, hukukla ilgilenen herkesi içine alabilecek bir yapılanma sürecimiz var."

Katılımcı demokrasi konusunda ülkenin zafiyet gösterdiğini kaydeden Darende, Türkiye'de onca meslek örgütü zorunlu olmasına rağmen Sivil Toplum Örgütleri'nin (STÖ) oranının çok düşük olduğunu belirtti. Darende, "Farklı görüşlerde olduğumuz halde bir araya gelebilmek, bu görüşlerimizi birbirimize her zaman iletebilmek ve tartışabilmek, biz bunu sadece kendi meslek çatısı altında değil; Türkiye'nin genel platformunda da hayata geçirebilmek ve bunun için adımları atmak istiyoruz. İkinci olarak da katılımcı demokrasi konusunda Türkiye'nin bir zaafı var. Bunun hayata geçirebilmesi için sivil toplum örgütlenmelerinin çok yaygınlaşması ve bu örgütlenme üzerinde toplumun her sorunu her kesimin, güç kullanan tüm odakları üzerinden taleplerini ortaya koyabilmesi ve onlarla doğrudan doğruya bağlantıya geçebilmesi lazım. Batıda bu işler böyle oluyor. Türkiye nüfus oranına göre Avrupa genelinde STÖ'de en düşük ülkelerden birisi. Yüzde 10'un altına seyretmiş, bunların içinde zorunlu kuruluşlar var, baro ve meslek teşekkülleri gibi. Dört yılda bir seçimde oy kullanmakla demokrasi yerine gelmiyor. Birileri sizin adınıza şu kanunları yaptık, şunu verdik, şunu aldık diyor. Elbette bu da demokrasi, ancak gerçek demokraside halk, millet bir araya gelmeli, örgütlenmeli, aynı çıkarı paylaşanlar, aynı şeyleri düşünenler, taleplerini ortaya koyarak seslerini çıkarırlar ve asgari kazanımlar ortaya konulur."

Kastamonu Birlik Hukuk Derneği'nin ilkelerinden de söz eden Darende, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Siyaset üstü olduğumuzu düşünüyoruz, her siyasi görüşten arkadaşımız var. Temel prensiplerimiz var. Herkesin özümsediği, benimsediği hukukun üstünlüğü, ikincisi de milli iradedir. Elbette demokratlıktır. İçerisinde sosyal boyut taşıyan demokrat arkadaşlarımız var. Sadece demokrat olan arkadaşlarımız var ama ortak noktamız demokratlıktır. Bu da başta dediğimiz gibi başkasının görüşüne saygıyı gerektirir. Bunun için böyle bir mücadele vermek gerektiğini düşünüyorum, mücadelemiz sadece Kastamonu'da da kalmayacak. Bunu inşallah ileri boyutlarda, federasyonlar şeklinde geliştirmeyi düşünüyoruz. Dernek olarak yemek, toplantılar, geziler, seminerler, konferanslar, geziler düşünüyoruz. Kültürel faaliyetler düşünüyoruz."

Derneğin yönetimi şu isimlerden oluşuyor: Başkan Av. İhsan Darende, Av. Serap Demirci, Av. Muammer Şenlik, Av. Şenel Deligöz, Av. Mustafa Sezer.