İhsangazi'de Üreticilere Damızlık Düve Desteği

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde düzenlenen törende kura çekilişinin ardından üreticiler büyükbaş hayvanlarına kavuştu.

İhsangazi'de Üreticilere Damızlık Düve Desteği
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesi merkez ve Görpe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ortak olarak hazırladığı "Kırsal alanda sosyal destek projesi" çerçevesinde 59 aileye 2'şer adet damızlık süt sığırı dağıtımı yapıldı. Hazırlanan proje çerçevesinde üreticiler, 2 yıl geri ödemesiz, 6 yıllık süreç içerisinde 6 eşit taksitle, her biri 6 bin 300 TL değerinde olan damızlık hayvanların parasını geri ödeyecek. İhsangazi merkez ve Görpe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bakanlık nezdinde örnek bir kooperatif olduğunu da söyleyen Emiralioğlu, "Kooperatifimiz İhsangazi'nin büyük bir kısmına hitap ediyor. Örnek olarak gösteriyoruz. Biz kooperatiflerin bir tek köyün değil, bir çok köyün bir araya gelerek oluşturduğu kurumlar olmasını istiyoruz. İhsangazi'deki Görpe Köyü Tarımsal Kooperatifi Tarım Bakanlığı'nın politikasını benimsemiştir ve örnek olmuştur" dedi.
Kastamonu'da kültür ırkı havyan konusunda da ciddi adımların atıldığını işaret eden İhsan Emiralioğlu, "Türkiye'de simentel ırkı denildiği zaman ilk akla Kastamonu gelmektedir. Bu projede de simentel ırkı büyükbaş hayvanların dağıtımı yapıyoruz. 2003 yılında ilimizde kültür ırkı hayvan varlığı yüzde 30'lardayken, şu anda yüzde 70'lere ulaşmıştır. Buradaki en önemli etken suni tohumlamadaki artıştır. 2003 yılında 19 bin olan suni tohumlama sayımız 2010 yılında 55 bin'i geçmiştir. Böylece kültür ırkı sayımız giderek artmaktadır" diye konuştu.
Dağıtım törenine katılan konuklar arasında yer alan AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise, "Kastamonu tarım, hayvancılık ve ormandan ekmek yiyor. Kastamonu'da bulunan hayvan varlığı ortadadır. Rakamları duyanlar şaşkınlık içerisinde kalıyor. İlimizde şu anda 250 bin civarında büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Ancak biz bu hayvan varlığımızın entegre bir tesiste değerlendirilmesini istiyoruz. Her türlü et ve süt ürünlerinin aynı anda işlenebildiği bir entegre tesisin hayata geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. Öte yandan hayvan varlığının bu kadar yoğun olduğu bir ilde halen daha mezbahanın olmayışı da ayrı bir soru işaretidir. Mezbahanın oluşturulması için de ilgililer gerekli adımları bir an önce atmalıdır" dedi.
İhsangazi Merkez ve Görpe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Aladağ ise, "Bu proje et ve sütteki verimi artırmak için yapılmıştır. Ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak bir projedir. Kooperatifimiz 16 köy ve merkez mahalle muhtarlığının bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bu anlamda da Kastamonu'nun en büyük kooperatiflerinden birisidir. Örnek teşkil ettiğimize inanıyorum" diye konuştu.
İlçe Kaymakamı Zafer Öz da, bu projenin sonucunu üreticilerin 2006 yılından bu tarafa beklediğini belirterek şunları söyledi:
"Artık mutlu sona ulaşıldı. İhsangazi Kastamonu hayvancılığının önde gelen bölgelerinden birisidir. Kültür ırkının oluşturulması açısından da bu proje çok önemlidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Damızlık hayvanların dağıtım programına Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, İhsangazi Kaymakamı Zafer Öz, İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu yöneticisi ve üreticiler katıldı.
Tören üreticilere kura sonrasında damızlık hayvanlarının dağıtılmasıyla sona erdi.