Greyfurtta Japonya Pazarına Girme Çalışmaları

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya pazarına girmek için uzun yıllardır süren çalışmaların greyfurt ürünü ile aşıldığına dikkat çekerek, şimdiki hedeflerinin, istenilen şeker ve asit oranına sahip greyfurt ihraç edebilmek olduğunu söyledi

Greyfurtta Japonya Pazarına Girme Çalışmaları
Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya pazarına girmek için uzun yıllardır süren çalışmaların greyfurt ürünü ile aşıldığına dikkat çekerek, şimdiki hedeflerinin, istenilen şeker ve asit oranına sahip greyfurt ihraç edebilmek olduğunu söyledi.
Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle, başta narenciye olmak üzere, zararlının konukçusu olan meyvelere 1970'li yıllardan bu yana ithal yasağı uygulayan Japon Hükümeti'nin, 18 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla yayınlamış olduğu mevzuat uyarınca, greyfurt ithal yasağını kaldırmasının ardından, narenciye ihracatçıları çalışmalarına hız verdi. İlk olarak Japonya'da greyfurtun ne şekilde tüketildiği hakkında bilgi almak, Japonya'nın önde gelen perakende zincirleriyle ve alıcılarla görüşmelerde bulunmak üzere ağustos ayında Japonya'ya ziyarette bulunan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, ticari heyete katılamayan bölge ihracatçılarını düşünerek Japonya'ya sağlıklı bir şekilde ihracat yapabilmek amacıyla Japon yetkilileri Türkiye'ye davet etti.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen ve Japonya Yaş Meyve Sebze Üretici ve İthalatçıları Derneği- NISSEIKYO Temsilcisi Nobuhıde Hosokawa ile Toshiyuki Koiwa'nın konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme seminerinde, Japonya'ya greyfurt ihracatının önünün açılması sağlandı.
AKİB Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japonya pazarına girmek için uzun yıllardır süren çalışmaların greyfurt ürünü ile aşıldığına dikkat çekerek, şimdiki hedeflerinin, istenilen şeker ve asit oranına sahip greyfurt ihraç edebilmek olduğunu belirtti. Japonya mevzuatına uygun olarak ihraç edilecek greyfurtun, sağlam bir piyasa yapısı oluşturacağını ve tüm yaş meyve sebze ve narenciye ürünlerinin kısa sürede Japon pazarında yer almasını sağlayacağını vurgulayan Kaçmaz, "Umuyoruz, greyfurt ihracatımız Türkiye'nin önünü açar. Greyfurt ihracatının ardından, gerekli çalışmaları tamamlanan kiraz ve limonun da izinleri verilecektir" dedi.
Nobuhıde Hosokawa ise, geçmiş yıllara oranla narenciye ithalatlarında düşüş yaşandığını belirterek, bunun da sebebini muzun Japon piyasasına girmesi olarak değerlendirdi. 2009 yılında 178 bin 912 ton greyfurt, 94 bin 411 ton portakal ve 51 bin 422 ton limon olmak üzere toplam 324 bin 745 ton narenciye ithal edildiğini dile getiren Hosokawa, 2004 yılını en fazla narenciye ithal ettikleri yıl olarak açıkladı. 2009 yılında yapılan greyfurt ithalatının yüzde 64'ünün Amerika, yüzde 32'sinin Güney Afrika'dan, yüzde 2,2'sinin ise İsrail'den yapıldığı bilgisini veren Hosokawa, "Artık Türkiye'de bu pastadan pay almaya başlayacak. Bu durumda Türkiye'nin rakibi Amerika'dır diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Japonya'ya greyfurt ihracatının ilk defa gerçekleştirilecek olmasından dolayı çok detaylı denetimlere tabi tutulacağı uyarısında bulunan Hosokawa, özellikle hasattan sonra yapılacak ilaçlamanın katkı maddesi olarak değerlendirileceğini kaydederek, "İhraç ürünlerinin Japonya'ya girmesi için ilk olarak Tarım Bakanlığı'na bağlı karantina, ikinci olarak Sağlık Bakanlığı kontrolü ve son olarak gümrük kapısı olmak üzere üç aşamadan geçmesi gerekecek" ifadelerini kullandı. Hosokawa, son olarak kullanılabilecek ilaç isim ve miktarlarını, maksimum kalıntı limitlerini de ürün bazında belirterek, Türkiye'ye yönelik Japon Tarım Bakanlığı'nca oluşturulmuş mevzuatın ayrıntılarını aktardı.