"Komutanların açığa alınması doğru ama gecikmiş bir karar"

Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, iki bakanlık tarafından 3 generalin açığa alınmasını "Yargılama süreci başladığında görevden alınmaları gerekirdi.

Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, iki bakanlık tarafından 3 generalin açığa alınmasını "Yargılama süreci başladığında görevden alınmaları gerekirdi. Geç kalınmış doğru bir karar" şeklinde değerlendirdi.

Eyüp Kutlubay, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Balyoz Davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu açığa almasını 'Geç kalınmış, doğru bir karar' olarak değerlendirdi. Kutlubay, şöyle devam etti: "Görevden almalar gecikmiş doğru bir karardır. Yargılamanın adil ve sağlıkla yapılabilmesi, bu konuda var olan şüphelerin ortadan kalkması açısından önemli bir karardır. Hukukun üstün olduğu yerlerde hiç kimse hukukun dışında değildir. Herkes hukukun içindedir. Bu anlamda gecikmiş ama doğru bir karardır. İlgili bakanlar Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun vermiş olduğu yetkiyi kullanarak bu işlemi gerçekleştirmişlerdir. Yargılanan komutanlar hakkında dava açıldıktan sonra açığa alma işlemi yapılsaydı daha doğru bir karar olurdu."

Malatya Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Erensoy da görevden almalarda millet tarafından seçimle işbaşına getirilen sivil iradenin hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde adım attığını ifade etti. Erensoy, "926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkındaki esasları içeren 65. maddesi, Milli Savunma Bakanı'na ve İçişleri Bakanı'na açığa alma yetkisi vermektedir. Bakanlık, 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nu dikkate alarak yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanmıştır. Askerlerin atanmasıyla sivil bürokratların atanması arasında prosedür açısından bir farklılık yoktur. Bu durum görevden almalar için de geçerlidir. Askerler de tıpkı siviller gibi kendilerini oraya atayanlar tarafından görevden alınabilirler. Avrupa Birliği Siyasi Kriterleri'nin ve ileri demokrasilerin en değişmez iki kuralı, hukukun üstünlüğü ve askerin sivillere tabi olmasıdır. Sivil irade, hukukun üstünlüğünü ilke edinerek adım atmıştır. Bu şekilde atılan adımlar, uzun soluklu ve engebeleri olan bir değişim sürecinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Mazlum-Der Malatya Şube Başkanı Abdülkadir Yılmaz, Türkiye'de yetki anlamında taşları yerine oturmaya başladığının gözlemlendiğini kaydetti. Yılmaz, şunları söyledi: "İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Balyoz Davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu açığa alması, Türkiye'nin demokratikleşme yolunda taşların yerine oturmaya başladığını gösteriyor. Demokratik hukuk devletinde olması gereken hiyerarşinin sağlıkla çalışmaya başladığını görüyoruz. Bu bakımdan generallerin görevden alınması güzel bir gelişmedir. Halkın temsilcisi olan iktidar ve iktidarın bakanları milletten aldıkları güçle, yetkilerini kullanarak demokrasinin gereğini yerine getirmişlerdir."