Sanayi-üniversite işbirliğine 110 milyon lira kaynak aktarıldı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üniversite-sanayi işbirliğiyle yürütülen projeleri tanıttı. Bu çerçevede başlatılan SAN-TEZ için 760 proje başvu
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bilkent Otel'de SAN-TEZ Programı tanıtım ve bilgilendirme toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında dünyada en önemli üretim faktörünün bilgi olduğunu dile getiren Ergün, bilgi ve teknolojiye ayak uyduramayan ülkelerin varlıklarını sürdürmesinin neredeyse imkansız hale geldiğine işaret etti. Bor rezervi var diye övünmek yerine, boru kullanacak teknolojileri arttırmak gerektiğini dile getiren Sanayi Bakanı, üniversitelerin asli vazifesi bilgiyi üretmek ve ürüne dönüştürülmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Üniversitelerin sanayicilerle yakın ilişki içinde olması gerektiğini vurgulayan Nihat Ergün, iki kesimin bir araya gelmesinin daha ileri teknolojilerin ortaya çıkmasına zemin hazırladığına dikkat çekti. Bu zincirle ülke ekonomisinin büyüyeceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
"Yenilikçi olmayan firmaların hayatta kalmaları neredeyse imkansızdır. Üniversite ve sanayinin birbirine karşı dışlayıcı tavır takınması her iki kesime ve Türkiye'ye zarar verir. Uzun dönem üniversitelerden yeterince yararlanamadığımızı görüyoruz. Sanayiciler hayattan ve pratikten kopuk olur, üniversitelerde sanayicilerin kendi bilgilerini anlayamayacağını düşünürlerdi. ABD ziyaretinde üniversite sanayici işbirliğinin en güzel örneğini gördük. Huston Üniversitesi enerji, Üniversty Of Texas sağlık alanında işbirliği yapmış. Bu iki eyalet bu üniversiteler sayesinde yükselmiş. Üniversite sanayi işbirliğini en üst seviyede geliştirmemiz gerektiği açıktır."
110 MİLYON LİRA KAYNAK KULLANILDI
2008 yılında AR-GE desteklerini daha iyi uygulamak için 50 tam zaman ve üzeri eleman çalıştıranlara önemli teşvikler ve muafiyetler getirdiklerini kaydeden Ergün, 2002 yılında Türkiye'de 2 teknopark varken bugün 39'a ulaştığını, bunların 26 tanesinde AR-GE faaliyetleri yapıldığını söyledi. SAN-TEZ çerçevesinde 760 proje başvurusu alındığını, 317'sinin desteklendi ve 41 projenin sonuçlandığına işaret eden Ergün, desteklenen projelerin 49 ayrı üniversite 38 şehir ve 28 farklı sektörde uygulandığını belirtti. 34 farklı teknolojik alanda bu projelerle ilgili çalışmaların yürütüldüğü bilgisini veren Ergün, "110 milyon lira kaynak kullanıldı. Bunun yüzde 75'i bakanlıkça karşılanıyor." dedi.
KALP HASTALARINA VE ARAÇ SAHİPLERİNE MÜJDE
Ergün, ardından projelerden örnekler verdi. 2007 yılında engelli vatandaşların merdiven çıkmasını kolaylaştıracak sistem geliştirildiğini söyleyen Ergün, bunun hayatın her alanında kullanılacağını dile getirdi. Elektronik kontrollü diz eklem protezi dizlerinden rahatsızlık yaşayanların hayatını kolaylaştıracağını aktardı. Kalp tanı kitinin de kalp rahatsızlığının önceden öğrenilip tedavi edilmesini sağlayacağını belirtti. Güneş enerjili akıllı damlama sulama sistemi geliştirildiğini ifade eden Ergün, diğer projeleri de şöyle sıraladı:
"2008 yılında başlayan denizden elektrik üretimi projesi yenilenebilir enerji konusunda atılım yapmamızı sağlayacak projedir. Çamaşır makinelerinde daha az deterjan kullanılarak temizlik yapma imkanı sağlanacak. Çamaşırlarda daha az deterjan kalacak kanserojen madde kalmayacak. Ve doğaya daha az atık su salınacak. Araçlarda bor katkı maddesiyle yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayacak. Bir proje 30 milyon dolarlık bağlantıyı sağlıyor. Lafla peynir gemisi yürümediği gibi lafla büyük ülke olunmuyor. SAN-TEZ bunu sağlayacak."
PROFESÖR VE DOÇENTLERİN SORULARINI CEVAPLADI
Bakan Ergün, proje üreten üniversite hocalarının SAN-TEZ'in daha da geliştirilmesini dönük eleştirileri dinledi. Ergün, profesör ve doçentlerin sorunlarını cevapladı.