Satışlarını yüzde 6 artırıp ürün ve portföyde atağa kalktı

Deva Holding, yoğun rekabetin ön planda olduğu Türk İlaç Sektöründe 2010 yılının ilk dokuz ayında IMS Healthcare verilerine göre, portföyüne yeni katt

Deva Holding, yoğun rekabetin ön planda olduğu Türk İlaç Sektöründe 2010 yılının ilk dokuz ayında IMS Healthcare verilerine göre, portföyüne yeni kattığı BMS ürünleri ile birlikte kutu bazında dördüncü firma olarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9'dan yüzde 5,5 pazar payına ulaştı. Türk İlaç Sektörü'nde kutu bazında en yüksek mutlak kutu büyümesine imza atarken TL bazında da yedinci sıradan altıncı sıraya çıktı.

Türkiye İlaç Pazarı, 2010 yılının ilk dokuz aylık döneminde 2009 yılının ilk dokuz aylık dönemine oranla kutu bazında yüzde 2,92 büyürken, TL bazında yüzde 0,78 oranında küçüldü.

2010 yılının ilk dokuz ayında 294 milyon TL net satış geliri açıklayan Deva Holding, beşeri ilaçların fiyatlanmasında yeni uygulama ile satışlarda yaşanan değersel daralmayı, portföyüne kattığı yeni ürünlerin yanı sıra tamamlamış olduğu yeni fabrika yatırımları sonucunda artan kapasitesiyle, kutu bazında satışlarındaki büyüme ile dengelemeyi hedefliyor. Holding, ilk dokuz aylık performansında net aktif büyüklüğünü yüzde 9 oranında artırarak 574 milyon TL seviyesine ulaşarak 11,4 milyon TL dönem karı açıkladı.

Konuyla ilgili Deva Holding'den yapılan açıklamada ulaşılabilir fiyatlarla sunulan yeni ürünlerin geliştirilmek suretiyle Türk Jenerik İlaç üretiminde bir numara olma hedefinin korunduğu vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:

"Bu hedef doğrultusunda kurulmuş olan yeni Ar-Ge merkezi DevArge çalışmalarına hızla devam etmektedir. Çeşitli tedavi gruplarındaki mevcut ürünlerine yeni form ilaveleriyle Holding; Türk İlaç Sektöründe ürüne ve tedaviye olumlu katkılar sunacaktır. Ayrıca, Türk sağlık sektörüne yeni tedavi alternatifleri sunmak amacıyla, doğal içeriğe sahip ve tedaviye yardımcı orijinal ürünler ile pek çok hastalıkta yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunacak yeni ürünleri kısa süre içinde pazara sunmayı planlamaktadır.

2010 yılı içinde BMS'ten bünyesine kattığı ürünlerle Deva, önemli terapötik alanlarda ürün çeşitliliğini genişletmiştir. Yeni teknolojileri kullanarak ürün geliştirmede yeni atılımlar hedefleyen holding, başarılı ve yoğun Ar-Ge çalışmaları neticesinde 2011 yılında başta kronik hastalıklar olmak üzere Türk İlaç sektöründe yeni ürünleri ile yer almayı hedeflemektedir.

Holding ve Grup şirketlerine 2010 yılının ilk dokuz ayında; yönetim binası, fabrika, makine-tesisat ve demirbaş olmak üzere toplam 12 milyon TL; Ar-Ge, ruhsatlandırma ve lisanslarla ilgili olarak 24 milyon TL tutarında olmak üzere toplam 36 milyon TL yatırım harcaması yapılmıştır.

Deva Holding, bin 581 koliden oluşan toplam 2,4 milyon Türk Lirası değerindeki ilaç yardım paketini Türk Kızılayı'na ekim ayı içinde teslim etmiştir. Pakistan sel felaketinden zarar görenlerin yaralarının sarılmasında kullanılacak olan ve Deva ilaçlarından oluşan bin 355 koli Türk Kızılayı tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Türk Eğitim Vakfı ile 50. yılı olan 2008'de başlattığı işbirliğini sürdüren Deva Holding, geleceğin doktor ve eczacılarının yetiştirilmesinde eğitime katkısını sürdürüyor. Holding, TEV ile birlikte Tıp ve Eczacılık Fakülteleri'nden her yıl 50 öğrenciye burs vermeye devam ederken, Türk İlaç sektöründe eğitime verdiği desteği yeni projeler ile de devam ettirmektedir. Deva Holding'in koşulsuz desteği ile 1-4 Ekim 2010 tarihleri arasında Halki Palas, Heybeliada İstanbul'da Dünya Psikiyatri Birliği ve Akıl Sağlığı Gelişimi Programları Birliği'nin katkılarıyla "Akademik Eğitim Kursu" organize edilmiştir. "

Açıklamada, ayrıca "Kariyerlerinin başındaki psikiyatristlere, profesyonel gelişimleri için gerekli bilgi ve kabiliyeti vermeyi ve aralarında işbirliği ağlarının kurulmasını kolaylaştırmayı amaçlayan eğitimlerde, katılımcıların uluslararası bilimsel materyallerden faydalanmaları, yazılı ve sözlü sunumlar hazırlanmasında yardımcı yöntemler, toplantı yönetimi, teklif hazırlama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, zaman yönetimi ve önceliklerin belirlenmesi gibi becerilerinin gelişmesine yardımcı olacak başlıklara yer verilmiştir." denildi.

İnsan sıhhatine önem ve öncelik verdiklerini dile getiren Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sosyal sorumluluk bilincimizle, Türk İlaç sektörünün her halkasında halkımıza hizmet sunmayı hedeflemekteyiz. 2010 yılının ilk dokuz ayında şirketimizin gösterdiği başarı aslında sahip olduğumuz potansiyelin kıymetini bilen, zorlu piyasa şartlarına rağmen doğru bir takım çalışmasıyla bu potansiyeli etkin bir şekilde harekete geçirmiş olmamızın bir sonucudur. Global konjonktürdeki gelişmelerden, güçlü yapısına rağmen Türkiye de etkilenmektedir. Önümüzdeki dönem özverili çalışmaları gerektiren bir dönemdir. Bu bilinç ve sorumluluk ile, ne istediğini bilen, nereye gideceğini bilen, bu yolda nasıl ilerleyeceğinin stratejisini iyi çizmiş ve bu stratejiye gönül vermiş cesur ve yorulmaktan imtina etmeyen inançlı bir ekibin ulaştığı bu başarıyı sürdürülebilir kılmak hedefimizdir."