'Hepimiz birimiz için'

oğuk Savaş yıllarının ürünü olan NATO, bugün Portekiz'in başkenti Lizbon'da başlayan devlet ve hükümet başkanl...

oğuk Savaş yıllarının ürünü olan NATO, bugün Portekiz'in başkenti Lizbon'da başlayan devlet ve hükümet başkanları zirvesi ile yeni bir döneme girecek. Zirveye, ittifakın 28 üyesinin yanı sıra, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Rus ve Afgan liderler de katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirvede, NATO'nun temel prensibini anımsatacak ve "Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için" mesajı verecek. Füze savunma sisteminin, Türkiye'nin sınırlarını da koruma altına almasını isteyecek olan Gül, ittifak üyeleri için "güvenliğin bölünmezliği" şartını anımsatacak. Gül'e, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül eşlik edecek. Zirvede, Türk heyeti, NATOAB işbirliği için AB'nin adım atması gerektiğini vurgulayacak.

YENİ KONSEPT
İttifakın önümüzdeki 10 yılda karşılaşacağı tehditler için yeni bir yol haritası oluşturulacak. Bu amaçla güncellenen Stratejik Konsept'in satır başları şöyle:
21'İNCİ YÜZYILIN TEHDİTLERİ: Türkiye'nin itirazı sonucu ülke isimlerinin zikredilmediği belgede tehditler; küresel terör, kitle imha silahları, siber saldırılar ve enerji kaynaklarına yönelik saldırılar olarak sıralanıyor.
SİVİL GÜÇ ARTIYOR: Bir savunma örgütü olmasına karşın NATO sivil gücünü de arttıracak. Siyasi, askeri ve siviller arasında koordinasyon hedeflenirken, BM ve AB ile işbirliğini yürütecek ekipler oluşturulacak.
REFORM: NATO reformu çerçevesinde örgüte ait kadro ve üslerde de değişim başlayacak. Süreç, Lizbon'dan sonraki 2 yıl içerisinde gerçekleşecek. İttifakın yapısı da değişecek ve NATO üssü sayısı 11'den 7'ye indirilecek. Ancak İzmir'deki NATO üssü kapanmayacak. Hareketli birliklerden oluşacak üslerdeki 13 bin 500 olan personel sayısı da 9 bine düşecek.
YENİ ORTAKLIKLAR: NATO, Rusya ile ortak savunma sistemi için işbirliği yaparken, Avustralya, Güney Kore ve Japonya ile işbirliği güçlendirilecek. Siyasi ve askeri olarak Hindistan, Çin ve Brezilya ile danışmaların arttırılması kararlaştırılacak.
NATO - AB İTTİ- FAKI: Belgede, NATO ile AB arasındaki işbirliğinin bundan sonra daha da ileri götürülmesi hedefleniyor. Nice Zirvesi'nden bu yana ortak operasyonlara ev sahipliği yapan NATO ve AB ittifakında, Türkiye, çekimser tutumunu sürdürüyor. Ankara, karar mekanizmasında yer almak şartıyla ortak operasyonlara kapı açacağını bildirdi.

TÜRKİYE'NİN "FÜZE KALKANI" ŞARTLARI
1 Balistik veya nükleer füzeler de terör de bir tehdittir. Oluşturulacak olan Füze Savunma sistemi 'caydırıcılık' esasına dayanmalı, yeni savaşa yol açmamalı.
2 NATO'da güvenliğin bölünmezliği ve bu ilke etrafında ittifak üyelerinin güvenliği esastır.
3 Yeni güvenlik anlayışı Türkiye'nin bütün bölgelerini kapsamalıdır.

Tahran: NATO'dan korkmuyoruz "
Hazar Denizi'ne Kıyı Ülkeler Zirvesi''ne katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, NATO'yu tehlike olarak görmediklerini söyledi. İran lideri, füze kalkanı projesine ilişkin bir soruya da, "Son yıllardaki tecrübeler NATO'nun kararının yanlış olduğunu gösteriyor. Artık füze savunma sistemleri, atom bombaları işlevselliklerini yitirdi" diye yanıt verdi.

'Bulldog Isırığı Operasyonu'
Afganistan'ın doğusunda koalisyon güçleri tarafından düzenlenen "Bulldog Isırığı Operasyonu'nda 40'tan fazla Taliban militanının öldürüldüğü bildirildi. Kunar viyaletinin Peç vadisindeki 4 günlük operasyon, dün bitti.

Dünyanın en güçlü ittifakının siber savunması bir Türk'te
LİZBON zirvesine hazırlanan NATO'nun Siber Savunma Bölümü Başkanı Süleyman Anıl, SABAH'a yaptığı açıklamada, ittifaka üye ülkelere her gün yaklaşık 100 siber saldırı geldiğini, bunlardan ancak bir tanesinin ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi. Tüm dünyadaki NATO karargâhlarının siber güvenliğinden sorumlu olan Anıl, daha internet yokken 1989 yılında NATO'nun Bilişim Teknolojileri (IT) bölümünde tek bir bilgisayarla ve tek başına çalışıyordu. Şimdi siber güvenlik biriminin başında bulunan Anıl, NATO zirvesinden siber güvenlikle ilgili yeni birimler oluşması yönünde karar çıkmasını beklediğini söyledi. İttifak üyelerinin ancak 2013 yılında istenilen siber güvenlik düzeyine ulaşacağını belirten Anıl, "İtiraf etmeliyim ki, şu an siber anlamda istediğimiz düzeyde ve yerde değiliz" dedi.

Füze kalkanı nasıl çalışacak?
ABD'NİN savunma sistemiyle entegre edilecek olan sistem, Washington'ın planlarına göre iki aşamada oluşturulacak. Önce ABD Deniz Kuvvetleri, Akdeniz'de konuşlanacak. Sonra da Romanya ve Polonya'ya rampa yerleştirilecek. Bulgaristan ve Türkiye'nin ise 2015 itibariyle yüksek teknoloji radarların merkezi olması bekleniyor.

Rusya ile yeni işbirliği dönemi
61 yıllık ittifak, Lizbon'da kabul edilecek yeni "Stratejik Konsept"le Rusya ile işbirliğini yeni bir boyuta taşıyacak. İttifakın 1999'da yazılan Soğuk Savaş sonrası konseptinin yenileneceği ve ortak füze savunma sisteminin kararlaştırılacağı Zirve sırasında, NATO- Rusya Konseyi de tarihi bir dönemece sahne olacak. Rusya Devlet Başkanı Lideri Medvedev ile NATO liderleri ortak savunma için karar alacak.

AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLME PLANI
11 Eylül saldırısının ardından Afganistan'a yönelik ISAF operasyonunu üstlenen NATO, kontrolü Afgan güçlerine bırakarak aşamalı geçiş ve çekilme takvimini Lizbon'da belirleyecek. Hedef 2014 itibariyle güvenliğin yerel güçlere transferi. 34 eyalette 4 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen bu transformasyon süreci için Hamid Karzai de zirveye katılacak. ABD, 2011 Temmuz ayından itibaren bu ülkedeki güçlerini çekmeyi hedeflerken NATO, Afganistan için uzun dönemli güvenlik güçlerinin eğitimi için de takvimini belirleyecek.