TÜİK'e göre Erzurum'da 70 bin kişi okuma yazma bilmiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı bir ankete göre Erzurum il genelinde çoğunluğu kadın olmak üzere 70 bin kişinin okuma- yazma bilmediği or

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı bir ankete göre Erzurum il genelinde çoğunluğu kadın olmak üzere 70 bin kişinin okuma- yazma bilmediği ortaya çıktı. TÜİK'in tespiti üzerine Başbakanlık, resmi bir yazıyla Erzurum valiliğini uyardı.

Erzurum Valiliği, ilçe kaymakamlıkları halk eğitimi merkezlerinin düzenledikleri okuma- yazma kurslarına rağmen TÜİK'in yaptığı okur-yazarlık anketinden çıkan sonuç Erzurum'da şok etkisi yaptı. TÜİK'in bu yılın Mayıs ayında yaptığı Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı sonuçları açıklandı. İl genelinde hane hane yapılan ankete göre Erzurum'da okuma- yazma bilmeyen kişi sayısı 69 bin 728 olarak açıklandı. 6 yaş üzeri okuma yazma bilmeyenlerin 13 bin 182'si erkek, 56 bin 546'sı da kadın. TÜİK'in anketine göre ayrıca okuma yazma bilen fakat okul bitirmeyenlerin ise 181 bin 23'ü erkek, 86 bin 775'ini de kadınlar oluşturuyor. Başbakanlık ise Erzurum Valiliği'ne gönderdiği bir resmi yazı ile ildeki okuma yazma bilmeyen sayısının yüksek olmasının Türkiye ortalamasını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

VALİLİK OKUR YAZAR OLMAYANLARI TESPİTE BAŞLADI

Erzurum Valiliği TÜİK'in yaptığı anketten çıkan sonucun gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Valilik, il genelindeki gerçek okur- yazar olmayan sayısını belirlemek için harekete geçti. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, kaymakamlıklara talimat vererek, ilçe, köy ve mezralarda hane hane dolaşılarak okur- yazar oranının net bir şekilde tespitini istedi. Anket çalışmasıyla ilgili olarak ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan yararlanılacak. Elde edilecek istatistik sonuçlarının kısa, orta ve uzun vadede Erzurum için eğitimde yol haritası oluşturacağı belirtildi.

Diğer taraftan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, il genelinde okuma- yazma kurslarının devamına büyük önem verdiklerini söyledi. Vali Öztürk, her il ve ilçe halk eğitimi merkezleri tarafından kadın ve kızlar ile erkeklere yönelik okuma yazma kursları düzenlediklerini dile getirdi. Söz konusu kurslara katılımın yüksek olduğunu anlatan Vali Öztürk, "60 yaşın üzerindeki kadınların çoğu yaşlılık, kemik erimesi gibi nedenlerde okuma kurslarına katılmıyor. Ama bunların oranı toplum içerisinde yok denecek kadar az" diye konuştu.

KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN YENİ BARINMA YURTLARI YAPIYORUZ

Kadınların özelikle de kız çocuklarının eğitimine önem verdiklerini belirten Vali Öztürk, bu amaçla sosyo- ekonomik yönden geri kalmış ilçelerde kız öğrenci yurtları yaptırmaya özen gösterdiklerini açıkladı. Vali Öztürk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü aracılığıyla Şenkaya'nın Akşar beldesi ile Çat ilçesine 100'er öğrenci kapasiteli yurt projesini uygulamaya soktuklarına işaret etti. Vali Öztürk, yıl içerisinde de Horasan, Karayazı ve Oltu'da da 200'er kişilik öğrenci yurtlarının yaptırılıp hizmete sokulduğuna dikkat çekerek; "kızlarımızın daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda eğitimlerini sürdürmesi için devletimizin bütün imkanlarını seferber ettik."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve eşi Emine Erndoğan'ın himayesinde, 2008 yılında ülke genelinde okuma yazma bilmeyen kadın ve kızların daha eğitimli hale getirilmesi amacıyla 'Ana-Kız Okuldayız' okuma- yazma kampanyaları başlatılmıştı. Bu amaçla TÜİK, ülkede 60 yaş üzerinde yaklaşık 200 bin okuma- yazma bilmeyen kadın bulunduğunu tespit etmişti. Bu veriler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı'nın organizasyonu ile yurt sathında eş zamanlı olarak okuma- yazma kursları açılmıştı.