Köln, kardeşi İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği'ni kutluyor

Almanya'nın Köln kenti, kardeş şehir İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği'ni "Köln'de İstanbul'da günleri" ile kutluyor. Etkinliklere katılan İstanbu

Almanya'nın Köln kenti, kardeş şehir İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği'ni "Köln'de İstanbul'da günleri" ile kutluyor. Etkinliklere katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul yüz yıllardır çok farklı inanç ve kültürleri barış içinde bir arada barındırıyor. İstanbul dünyanın gerçek kültür ve barış başkentidir." dedi.

Almanya'nın Köln şehri, kardeş kenti İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentiği'ni "Köln'de İstanbul Günleri" adlı kapsamlı etkinliklerle kutluyor. 11 ile 14 Kasım tarihleri arasındaki "Köln'de İstanbul Günleri" etkinliklerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılıyor. 1997 yılından beri kardeş şehir olan Köln ve İstanbul'u bir birine daha da yaklaştırması beklenen "Köln'de İstanbul Günleri" çerçevesinde bir çok sanat, kültür ve ekonomi etkinlikleri düzenlenecek. Türkiye'den de bir çok sanatçının katıldığı, film gösterimleri, atölye çalışmaları, konserler ve benzeri bir çok faaliyetin yer aldığı "İstanbul 2010- Bir Yıl Avrupa Kültür Başkenti" etkinliklerinin büyük ilgi görüyor. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters'in (SPD) himayesinde, Köln Belediyesi ve Rautenstrauch-Joest Müzesi tarafından düzenlenen "İstanbul Günleri" 12 Kasım'da, etkinliklerin çoğunun da yapılacağı Rautenstrauch-Joest-Museum müzesinde düzenlenen basın toplantısı ile start aldı. "Köln'de İstanbul Günleri" kapsamındaki en önemli etkinliklerden birini ise, üçüncüsü düzenlenen olan 3. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Türk Alman Ekonomi Görüşmeleri kongresi oluşturuyor.

Etkinliklere katılmak üzere Köln'e gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş meslektaşı Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters'in tarihi belediye sarayında Topbaş onuruna verdiği resepsiyona katıldı. Daha sonra 3. KRV Türk-Alman Ekonomi Görüşmeleri'ne katılan iki başkan burada birer konuşma yaptı. Başkan Topbaş Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Köln'de inşa ettirmekte olduğu ve Avrupa'nın en modern cami ve külliyesi olacak olan DİTİB Merkez Camii inşaatında da incelemelerde bulundu. Köln'ü gezmeyi de ihmal etmeyen Topbaş, Köln'le özdeşleşmiş olan ünlü Dom katedralini gezdi, 157 metre yüksekliğindeki katedralden Köln'ü izledi. Topbaş bu akşam Roters'le birlikte "Köln'de İstanbul Günleri" etkinliklerinin resmi açılışını yapacak.

ROTERS: İSTANBUL'U GIPTAYLA İZLİOYRUZ

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Roters, konuk meslektaşı Kadir Topbaş'ı onuruna verdiği resepsiyonda çok sıcak bir şekilde karşıladı. Burada bir konuşma yapan Roters, Topbaş'ı ağırlamaktan büyük bir sevinç duyduğunu belirtti. İstanbul'un, Türkiye'nin gizli başkenti ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu kaydeden Roters, "İki hafta önceki İstanbul ziyaretimde Köln ile İstanbul arasında bir çok paralellik keşfettim. Hem İstanbul, hem de Köln kuruluşundan beri kültürel ve ekonomik merkezdir. İstanbul boğazın kenarında, Köln ise Ren nehrinin kenarındadır. Kentlerimiz endüstrinin bir çok branşına kapsamlı imkanlar sunmaktadır. Her iki kent de medya ve iletişim merkezi olan iki metropoldür. Kent kardeşliği çerçevesinde öğrenci değişimleri, sportif faaliyetleri arttırmak istiyoruz. Kendimi kardeş şehir ruhumuzun sürekli daha canlı hale gelmesine adayacağım. Şunu söyleyebilirim ki, İstanbul Avrupa'nın en canlı kentidir. Ve biz İstanbul'a gıptayla bakıyoruz." dedi.

TOPBAŞ: İSTANBUL DÜNYANIN BARIŞ BAŞKENTİDİR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yoğun işlerine rağmen Köln'deki İstanbul Günleri etkinliklerine katılmasında, iki hafta önce İstanbul'u ziyaret eden Roters'in ziyaretinin büyük etkisi olduğunu kaydetti. Dünyada artık ülkelerin değil, kentlerin konuşulduğunu hatırlatan Topbaş, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 75'inin kentlerde yaşadığını belirtti. İstanbul ile Köln'ün şehir kardeşliğini 15 yıl önce şimdiki Başbakan, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Köln'deki meslektaşıyla imzaladığını hatırlatan Topbaş, bu kardeşliği daha ileriye götüreceklerini söyledi. Topbaş, "Biz kent kardeşliği çalışmalarıyla İstanbul ile Köln'ü bir birine daha da yakınlaştırdıkça inanıyorum ki iki toplum da bir birine daha yakınlaşacaktır. Mevlana, 'Aynı dilde konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar iyi anlaşır' demiştir. Yine Mevlana, 'Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar' der. Biz gelecek nesillerin geleceğini hazırlıyoruz." şeklinde konuştu. Başkan Topbaş ayrıca, "Burada kendimi kendi evimde hissediyorum. Bu güzel ağırlamadan dolayı teşekkür ederim." dedi.

Alman Ticaret Ve Sanayi Odası'nda (IHK) yapılan 3. KRV Türk-Alman Ekonomi Görüşmelerinde de konuşma yapan Kadir Topbaş, İstanbul'un ne kadar canlı, ne kadar aktif bir kent olduğunu örneklerle anlattı. İstanbul'un ekonomik gücünü, potansiyeline değinen Topbaş, karşılıklı işbirliği imkanlarına işaret ederek, "İki kent arasındaki iş birlikleri Türk Alman ticari ilişkilerini daha ileriye götürecektir." ifadelerini kullandı. İstanbul'un 2010 Avrupa Başkenti olmayı hak ettiğini kaydeden Topbaş, "İstanbul dünyanın gerçek bir kültür başkentidir. Yüzyıllar boyunca aynı sokakta sinagog, cami ve kiliseyi barış içinde barındırmıştır. Bir birinden çok farklı kültürler barış içinde birlikte yaşamaktadır. İstanbul dünyanın barış başkentidir." dedi.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Genel Başkanı Dr. Rainhardt F. Leoprechting ise, TD-IHK olarak 7 yıl önce kurulduklarını, iki ülke arasında ekonomik köprü görevi gördüklerini kaydetti. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına değinen Leoprechting, "Hiçbir ülke Türkiye kadar hızlı şekilde krizden çıkıp kalkınma yakalamadı. Türkiye'nin kalkınma hızı bütün dikkatleri üzerine çekmektedir. Üçüncüsünü yaptığımız Türk-Alman Ekonomi Görüşmeleri'nin iki ülke ticari ilişkilerinin daha da ileri noktaya varmasına önemli katkılar yapmaktadır." diye konuştu.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ise İstanbul'un Kültür Başkentliği'nin Köln'de İstanbul Günleri' ile Köln'de kutlanmasını sağlayan Başkan Roters'e özellikle teşekkür ederek, "Köln'deki müzeler İstanbul'u tanıtmaktan neredeyse yorgun düştü." dedi.

TÜRKLERDEN KADİR TOPBAŞ'A YOĞUN İLGİ

Başkan Topbaş ve Basa ayrıca tarihi belediye sarayındaki resepsiyonda Köln Büyükşehir Belediyesi Misafir Defteri'ni imzaladı. Burada Topbaş, dostu Roters'e çini motifli bir plaket hediye etti. Roters de bir hafta önce Köln'de kutlanan "İstanbul modası" kapsamında hazırlanan İstanbul'daki moda, sanat etkinlikleri ve İstanbul'u tanıtan "Istanbul Fashion" kataloğunu hediye etti.

Köln Büşükşehir Belediyesi'nde evlenmek amacıyla bulunan Nihan Umut Öner çifti ve aileleri, karşılarında Kadir Topbaş'ı görünce hem şaşırdı hem de çok mutlu oldu. Törende bulunan Türkler Kadir Topbaş'a yoğun ilgi gösterdi fotoğraf çektirdi. Öner ailesi Topbaş'la hediyeleşti.