İklim değişiklikleri Seyhan Havzası'ndaki ormanları olumsuz etkileyecek

Adana Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma Merkezi'nin yürüttüğü "Seyhan Havzası'nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim Değişikliğine Uyum

Adana Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma Merkezi'nin yürüttüğü "Seyhan Havzası'nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim Değişikliğine Uyum Sağlaması Projesi Sonuç Çalıştayı" Seyhan Oteli'nde gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek alanlar arasında Akdeniz iklim kuşağındaki bölgelerin yer aldığını söyledi.

Projenin Türkiye'nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı çerçevesinde hazırlandığını hatırlatan Kara, çalışma ile 'iklim değişikliği risklerini yönetmek için kapasite oluşturulmasının' hedeflendiğini kaydetti. Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk sahasının Doğu Akdeniz'de etkileşmenin en yoğun yaşanacağı alanları kapsadığını vurgulayan Kara, "Müdürlüğü ormanlarının yoğunluğu Seyhan Havzası'nda yer almaktadır. Dolayısıyla havzadaki mevcut ormanlarımız yakın gelecekte olası değişiklikten en fazla etkilenme potansiyeli taşıyan alanlardır." dedi.

BM proje çalışmalarında iklim değişikliği sürecinde orman ekosistemlerinde ortaya çıkacak değişimler ve hassaslıklar için öngörülerin ortaya konulduğunu dile getiren Kara, ana orman tiplerinin güncel ve potansiyel yayılış değişimlerinin modellendiğini anlattı. Kara, şöyle devam etti: "Proje çıktılarını kullanarak bölgesel orman yönteminde iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerine entegre edilmesi sağlanabilecektir. Ormanlarımızın iklim değişikliklerine dirençli hale getirilmesi ve sürekliliğin sağlanması suretiyle havzada yaşayan halkın da yaşam kalitesinin azaltılmadan devamlılığı sağlanmış olacaktır."

SEYHAN HAVZASINDAKİ ORMANLAR DEĞİŞECEK

Çalıştay da projenin tanıtımını yapan Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı, Seyhan Havzası'nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim Değişikliğine Uyum Sağlaması Projesi'nin 20 bin 450 kilometre karelik alanda yürütüldüğünü vurguladı. Projenin Türkiye'de iklim değişikliğinin orman ekosistemlerinin dağılımında ne gibi değişikliklere neden olabileceğini ortaya koyan çalışmalardan biri olduğunu bildiren Zeydanlı, "Modellere ve belli varsayımlara dayanan çalışmanın sonuçlarının izlenmesi gerekir. Ancak elde edilen yüzde 80'in üzerindeki doğruluk oranları Seyhan Havzası'ndaki ormanların önemli değişiklikler yaşayacağını ortaya koymaktadır. Bu nedenle ormancılık uygulamalarımızı bu öngörüler doğrultusunda tekrar ele alıp bazı tedbirleri geliştirmemiz lazım."şeklinde konuştu.

Seyhan Havzası'nda iklim değişikliği sürecinde sedir, göknar, karaçam ve kızılçam ormanlarının nasıl etkileneceğinin modellendiğini ifade eden Zeydanlı, şunları söyledi:" Bu değişmeler sonucunda 2050 yıllarında Seyhan havzasındaki kızılçam ormanlarının yüzde 56'sında ve karaçamın yüzde 68'inde, sedirin yüzde 86 ve göknarın yüzde 93'ünde hassaslaşmalar ortaya çıkması beklenmektedir. İklim değişikli etkilerinin Türkiye'de gözlemlendiği varsayılmaktadır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne (UNFCCC) sunulan 1. Ulusal Bildirim'e göre son 50 yılda batı illerinde kış yağışları azalmıştır. Orta Anadolu'nun kuzeyinde güz yağışları artmış, yaz sıcaklıkları batı illerinde yükselmiş. Kış sıcaklıkları genelde kıyı bölgelerinde düşüş göstermiştir. Akdeniz, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösterilmektedir." Organizasyona Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Vali Yardımcısı Fikret Deniz, diğer kurum temsilcileri ile çok sayıda bilim adamı katıldı.