İhracatçıların halı tasarım yarışmasında ödüller verildi

Türk halı sektöründe özgün tasarımlar geliştirmeyi amaçlayan 'İTKİB Halı Tasarım Yarışması 2010'da dereceye girenler ödüllerini aldı. Yarışma, İstanbu

Türk halı sektöründe özgün tasarımlar geliştirmeyi amaçlayan 'İTKİB Halı Tasarım Yarışması 2010'da dereceye girenler ödüllerini aldı. Yarışma, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin (İHİB) organizasyonuyla bu yıl 4. kez düzenlendi.

'İTKİB Halı Tasarım Yarışması 2010' sonuçlandı. 85 genç tasarımcının katıldığı yarışmada finale kalan 8 eseri değerlendiren jüri, başarılı ilk üç halı tasarımını belirledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, halının insanımız üzerindeki yerinin kültürel mirasından dolayı apayrı olduğunu belirttiği ödül töreni sırasında genç ve dinamik Türk beyinlerinin, halı sektöründe büyük bir dönüşümü başardıklarını, tasarımın gücüyle sektörü daha da ileriye taşıdıklarını söyledi. Bunun sonucunda halı sektöründe Türkiye'nin, dünyanın en büyük 5. ihracatçı ülkesi konumunda olduğunu kaydeden Büyükekşi, 2010 yılında halı ihracatının çok başarılı bir performans gösterdiğini belirterek, "9 ayda halı sektörü ihracatı yüzde 16,6 artarak 873 milyon dolara yükseldi. Halı sektörü Türkiye'nin ortalama ihracat artışından daha hızlı bir şekilde büyüyor. Halı sektörünün tüm Türkiye ihracatında aldığı pay 2010'nun ilk 9 ayında yüzde 1,06'a yükseldi." dedi.

Halı ihracatçılarının herkesin beğeneceği tarzda halı üretip ihraç ettiğini aktaran Büyükekşi, en büyük pazarlarının Suudi Arabistan, ABD, Irak, Almanya ve Kazakistan olduğunu belirtti. TİM Başkanı, "Şimdi gözümüzü daha da yükseklere dikme zamanı. Üretim kalitesi açısından dünyada çok önlerde yer alıyoruz. Şimdi bu üretim kalitesini tasarımla taçlandırıyoruz. İnnovasyonla taçlandırıyoruz. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki global rekabette başarılı olmanın yolu tasarım ve AR&GE'den geçiyor. Tüm halı sektörünün bunun bilincinde olduğunu görmek bizlere ayrı bir mutluluk veriyor." diye konuştu.

İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz da halı tasarım yarışmasında elde etmek istedikleri tek sonucun kazananı belirlemek olmadığını, sektörün tasarım kültürüyle olan ilişkisini canlı tutmayı, bu noktada fikri ve bilimsel açığı kapatmayı ve hızla değişen dünyaya uyum sağlayabilmeyi hedeflediklerini söyledi. "Genç tasarımcılarımızın ortaya koydukları ürünler, firmalarımıza rekabet avantajı sağladıkça, firmalarımız bu gençleri istihdam etmek için daha gönüllü olacaklardır. Bu gençlerimizin firmalarımızca istihdam edilmelerini bekliyoruz." diyen Yılmaz, tasarımcıların ihracatçı bir sektörün önemli bir parçası olduğunu ve ticari başarı sağlayacak tasarımların hakkının verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yarışmayla birlikte çok başarılı tasarımların ortaya çıktığını gördüklerini aktaran Yılmaz, küresel rekabetin yarattığı baskıyı yönetebilmek için kaybedecek zamanın bulunmadığını, Türk halı sektörünün başarısının her türlü zorluğa rağmen yukarılara taşınacağına inandığını vurguladı.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız da tasarımın Türkiye için vazgeçilmez bir kavram olduğunu kaydederek, halı sektöründe iki unsurun ön plana çıktığını belirtti. Bu iki unsurun yanmaz halı gibi innovatif ürünlerle insan ruhunun sıcaklığını yansıtan tasarımlar olacağını kaydetti.

Yarışmada finale kalan 8 tasarım arasından 5 bin TL ödüllü birinciliği 'Başkalaşım' temalı tasarımıyla Duygu Şenol, 3 bin TL ödüllü ikinciliği 'Spiral Dünya' temalı tasarımıyla Merve Kazar ve 2 bin TL ödüllü üçüncülüğü 'Hatve' temalı tasarımıyla Özgecan Ardıç kazandı. Dereceye giren tasarımcılara ayrıca 6 aylık dil eğitiminin yanı sıra ilk 5'e girenler de Almanya'da gerçekleşecek Hometextile ve Domotex fuarlarına katılımları sağlanacak.