TASAM Ortadoğu Uzmanı Özev: ABD prestij için Irak'ın istikrara kavuşmasını istiyor

Türk - Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Ortadoğu Uzmanı Muharrem Hilmi Özev, ABD'nin prestiji açısından Irak'ın istikrara kavuşmasını isted

Türk - Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Ortadoğu Uzmanı Muharrem Hilmi Özev, ABD'nin prestiji açısından Irak'ın istikrara kavuşmasını istediğini söyledi.

TASAM ve Hatay Valiliği işbirliği ile 12 Kasım'a kadar sürecek olan 'Irak' Gündemli Ortadoğu Kongresi için Antakya'ya gelen Hilmi Özev, Irak'taki güç boşluğu sebebiyle El Kaide'nin faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. El Kaide'nin ABD'yi gülünç durumda bırakmak ve bölgede karışıklık yaratmak için eylemler yaptığını kaydeden Özev, bölgedeki çatışmaların kimlikler üzerinden değil; çıkarlar üzerinden ele alınması gerektiğini vurguladı.

Özev, çıkan çatışmaların sonucunun hangi ülkenin çıkarı için olduğuna bakılması gerektiğini ifade ederek, Irak'taki olası bir kimlik çatışmasının İran'ın zararına olacağını savundu. Özev, "İran bölgedeki kimlik çatışmasını körüklemez. Sadece Irak'ın kontrolünü elinden kaçırdığını düşünen bir takım dış güçler kimlikleri kullanabilir. Bunlar da İsrail veya ABD olabilir ama şu aşamada kimlik politikalarını bölgede kullanamaz. Çünkü Amerika şu anda prestiji açısından Irak'ın istikrara kavuşmasını istiyor" diye konuştu.

Yeni hükümetin kurulmasıyla Irak'ta yeni bir dönemin başladığını anlatan Özev, dış güçlerin müdahalelerine açık bir konumda olan Irak'ın, ABD, Rusya ve Çin gibi bazı ülkelerin uzaktan da olsa müdahalesi ile karşı karşıya olduğunu aktardı. Irak'ın geçiş döneminde olduğuna da değinen Özev, müdahil olan tarafların Irak'la ilgili ortak bir noktada buluştuğunu ve farklı kimliklerin bir aradığı yaşadığı Irak'ta, istikrarın devamının önemini vurguladı.

İyad Allavi'nin meclis başkanı olduğu ve Nuri El-Maliki'nin başbakanlığa devam ettiği bir Irak'ın, olabilecek en iyi seçim olduğunu belirten Özev, bu sonuçlardan Türkiye'nin istediğinin elde edemediğine değinerek, buna rağmen İyad Allavi'nin meclis başkanı olmasıyla, Türkiye'nin Irak iç siyasetindeki ağırlığını hissettirdiğini dile getirdi. Bu süreçten sonra Irak'ın kademeli olarak düzeleceğine inandığını aktaran Özev, "Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra Irak'ta bir güç boşluğu oldu. Bu boşluk en fazla bölge ülkelerinden İran'a yaradı. Bunun nedeni ise, bölgedeki Şii nüfusunun fazla olması ve İran'ın Şii kimliğini çok iyi kullanabilen tek ülke olması" ifadelerini kullandı.