İthal et pastırma sucuk üretim maliyetini düşürdü, etiketteki satış fiyatı aynı kaldı

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Macaristan, Polonya ve Almanya'dan ithal edilen donmamış taze etle birlikte pastırma ve sucuk üretimindeki

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Macaristan, Polonya ve Almanya'dan ithal edilen donmamış taze etle birlikte pastırma ve sucuk üretimindeki maliyetlerin düştüğünü açıkladı. İthal etle birlikte fiyatların aşağı çekildiğini anlatan Ünlü, "Daha önce pastırma ve sucuk fiyatlarında yapılan zammı esnafımız tüketiciye yansıtmamıştı. Etiket fiyatları aynı kalmıştı. İthal etle birlikte maliyetlerin düşmesi, daha önce yapılan zammı yansıtmayarak tüketici lehine fedakârlık yapan esnafımızı da rahatlattı." dedi.

Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Polonya, Almanya ve Macaristan'dan ithal edilen etin kilosunun 12.5 liraya mal olduğunu ifade etti.

Ünlü, "Pastırma ve sucuk üretici, iç piyasada zamlanan eti 17 liraya satın alıyordu. İster istemez bu da maliyeti artırıyordu. Şuan 17 liraya aldığımız etin kilosu 12.5 liraya mal oluyor. Bizzat ithalatı kendi yapan firmalar bu maliyeti 11.5 liraya kadar düşürdü. Kayseri'de ucuz et satışı için kesilen büyükbaş hayvanların eti bize verilmiyor. 12 liradan bu et kasaplara ve marketlere veriliyor. Don ete de ithalat izni çıktı. Bu izinle birlikte daha uzak ülkelerden daha ucuza et getirilebilir. Ama şuan için üretimde taze et dediğimiz donmamış eti tercih ediyor ve getiriyoruz. Bu düşüşle birlikte pastırma ve sucuk fiyatları da inmiş oldu. Daha önce esnafımız pastırma ve sucuk satış fiyatlarına zam oranlarını yansıtmamıştı. Şuan eski fiyatlara geri dönüyoruz." diye konuştu.

Pastırma ve sucuk satışı yapan Kayseri Pazarı'nın sahibi Ahmet Palamutoğlu ise daha önce zamlanan ve birinci kalitesi 60 lira olan pastırmanın fiyatının düştüğünü açıkladı.

Palamutoğlu, satışların azalması nedeniyle daha önce yapılan zammı tüketiciye yansıtmadıklarını anlatarak, esnafın fedakârlık yaparak 60 lira olan birinci kalite pastırmayı 55 liraya satışa sunduğunu hatırlattı.

Bu indirimle birlikte satıştaki etiket fiyatına gerilediğini belirtti. Birinci kalite olarak adlandırılan sırt, kuşgömü, tütünlük ve antrkot cinsi pastırmanın kilosu 60 liradan 55 liraya düştü. 30 lira olan birinci kalite sucuğun fiyatı ise 27 liraya geriledi.