Enerji Bakanı Taner Yıldız: Kıyılardaki 46 enerji santrali müracaatının hepsine itiraz var

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olduğunu ve 8 bin 484 kilometre olan kıyısında ener santrali iç

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olduğunu ve 8 bin 484 kilometre olan kıyısında ener santrali için 46 müracaatın bulunduğunu dile getirdi. Bakan Yıldız, bunun sadece kıyıda 400 kilometrelik alana tekabül ettiğini belirterek, "46 enerji santralinin hepsine de itiraz var. Böyle olunca biz burada iyi niyet görmüyor altında başka şey arıyoruz." dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalara ağırlık verdiklerini belirtti.

Bu konudaki çalışmaların hız kazandığını kaydeden Yıldız, "İthal kaynakların ise yerli kaynak halini alması adına çalışmalar ciddi olarak sürdürülmektedir. Yurt dışında kazandığımız paraları yurt içinde arama faaliyetlerinde dönüştürüldüğü, petrol ve doğalgaz ithal ediyorsak bunları yerel kaynak haline gelmesi için arama faaliyetlerini artırdık. Ne kadar artırdık. 1'e 12 kat. 8 yılda arama faaliyetlerine 12 kat artırdık. O yüzden yeni bağlantılarımızda, bir nevi Türkiye'ye geldikleri için ve o anlaşmayı yaptıkları için aldığımız bir miktar ciddi paraların 200–300 milyon dolarlar civarındaki paraları arama faaliyetlerine kanalize ettik. Daha çok yerli kaynak, yenilenebilir kaynak üzerinde yoğunlaştık."ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili ve 8 bin 484 kilometrelik kıyı şeridine sahip olduğunu anlatan Bakan Yıldız, "Üç tarafı denizle çevrili ülkemizin deniz kıyısı 8 bin 484 kilometre. 8 bin 484 kilometrelik kıyının yaklaşık 46 tane enerji santrali müracaatı var. 5 ila 8 veya 10 kilometre de yer alıyor. Hepsi 400 kilometrelik bant. 8 bin 484 kilometrenin 46 noktasına itiraz var. Burada iyi niyet yerine hariç başka bir şey arıyoruz. Türkiye büyüyorsa, Türkiye büyümede dünya ülkeleri arasına giriyorsa bizde Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini sağlamak zorundayım. 5 yıl sonra görevde bulunan arkadaşlarımız, 'Yenilenebilir kaynaklardan bunu yaptık, ufak bir detay var. 21 saat elektrik veriyoruz. 100 saat elektrik yok' diyemez. Demesi mümkün değil. Yapılan eleştirilerde teknik gerekçelerle yapılmıyor. Gerçekten iyi niyetle yapanları ayrı tutuyorum. Çevre için mantıklı ve gerekçeli şeyler söyleyen sivil toplum örgütlerini ayrı tutuyorum. Diğerleri ise tamamen farklı ve başka niyetle eleştiriyorlar." açıklamasında bulundu.