'Vizeyi halledelim'
Erdoğan, Merkel'den iki ülke arasındaki vize sorununun halledilmesini istedi.
Erdoğan, Merkel'den iki ülke arasındaki vize sorununun halledilmesini istedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, Merkel'den iki ülke arasındaki vize sorununun halledilmesini istediğini söyledi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Dün maçta geçirdiğimiz her ne kadar mağlubiyetimizle de sonuçlansa dostluk akşamının ardından iki dost ve müttefik ülkenin başbakanları olarak yararlı bir çalışma kahvaltısında bir araya geldik.İlişkilerin daha da güçlenmesi için ortak kararlılığa sahip olduğumuzu bir kez daha gördük.
Bu ayın 18’inde Almanya cumhurbaşkanı Türkiye’ye geliyor.
Merkel ile Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren konuları değerlendirdik.
TARZIMIZ YAKIN
Vatandaşlarımızın Alman toplumuna entegrasyonunda yaklaşım tarzımızın yakın olduğunu gördük.
Merkel’e teşekkür ediyorum. 2011 Ekim’inde Türkiye’den Almanya’ya gelişin 50. yılında burada kutlama törenleri yapılması, 50 yılda nerede olduğumuzun analizini yapmak fırsatı bulduk.
CEBIT’E KATILACAĞIM
Hannover CeBIT Fuarı işin ekonomik ayağı. Ben bu fuara katılmayı hedefliyorum.
Almanya’da yaşayan Türklerin iyi eğitim alma aşamasında her iki tarafa sorumluluklar düşüyor
Almanya’da Türk-Alman üniversitesini kurmak istiyoruz. Türkiye’de biliyorsunuz Alman Üniversitesi kuruluyor.
Türklerin Amanya’nın geleceğine önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.Türklere ait firmaların sayısı 70 bine ulaştı. 350 bin kişiye istihdam sağlıyor. 4 milyon alman Türkiye’ye turist olarak geliyor. Turizm potansiyelinde alman dostlarımız birinci sırada. Alman dostlarımızın Türkiye’de mekan almaları halkların kaynaşması açısından önemli bir gelişme.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ
Türkiye’nin AB üyelik sürecinde AB’nin taahhütlerine sadık kalması isteğimiz Merkel’e ifade ettim. Süreci tamamlamaya kararlı olduğumuzu belirttim. Terörizmle mücadele konusunda başta Almanya olmak üzere AB üyesi ülkelerin desteğini istediğimi de söyledim. PKK AB’nin de terör örgütü olarak ilan ettiği örgütlerden. Ama farklı isimlerle AB ülkelerinde varlar.
VİZE SORUNU
Vizede bizim farklı AB üyesi ülkelerle yaptığımız çalışmalar var. Almanya ile de bu çalışmayı farklı bir noktaya taşıyalım arzusu var. Öğrenci, bilim adamı, iş adamları noktasındaki dayanışmada vize sorununun hallini istiyoruz. Almanya’nın diğer AB ülkelerine örnek olacak şekilde olumlu bir yaklaşım içinde olacağına inanıyorum.
SORULAR
2 yıl önceki Köln’de ‘Asimilasyon bir insanlık suçudur’ sözünü çok tartışıldı. Tavrınızda bir değişiklik var mı?
ERDOĞAN: Ben bu konuyu matematik olarak görüyorum. 2 kere 2 dört. Bunun bir tanımı var. Bir insanın değerlerinin devşirilmesidir. Zaman zaman zorla yapılmasıdır. İnsanoğlunu buna zorlamak bir insanlık suçudur. Bu düşüncemde herhangi bri değişiklik olması mümkün değil. Bunu ben değil bilim söylüyor. Soydaşlarımızın Alman toplumu ile uyum içinde olmasının kendi huzuru için önemli olduğunu düşünüyorum. Burada 50 yıldır yaşıyorsak bu entegrasyonu sağlamalıyız.
Alman Cumhurbaşkanı tarafından böyle bir gerçeğin dile getirilmiş olması her türlü takdirin ötesinde. Dinler her toplumun gerçeğidir. Ülkemde ben ‘’Hristiyanlık yoktur’’ diyemem. Biz bunlara hoşgörü ile yaklaşmak zorundayız. O görüşlere savaş ilan eden siyasi iradeler siyaseti bilmiyor, siyasetin acemisidirler. Laik devlet anlayışı içerisinde tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmak zorundasınız. Gerçekten bir ikinci dili insanları öğrenme noktasında insanların kendi dillerini öğrenmesi çok önemli. Almanya’da yaşayan Türklerin Türkçe yanında Almanca’yı da iyi konuşmaları öğretim konusunda çok yardımcı olacaktır ve entegrasyonu da mümkün kılacaktır.