Maliye Bakanı işadamlarını uyardı: Vergi ve prim yapılandırması son bir kaç ayı kapsamayacak
İş dünyasının merakla beklediği vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusundaki çalışmada sona gelindi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu
İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel ve Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) düzenlediği 'Özel Sektörün Sosyal Sorumluluk Alanındaki Rolü' konulu konferansa katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazetecilerin gündeme ilişkin soruları cevapladı. Şimşek, vergi prim borçlarının yeniden yapılandırılmasının bu sene içinde Meclis'ten geçeceğini belirterek, şunları söyledi:
"Çalışmalar devam ediyor. Henüz Bakanlar Kurulu'na sunma noktasında değiliz. Teknik anlamda çalışmayı 3 aşağı 5 yukarı tamamladık. Kapsamına ilişkin çalışmalar nihai şeklini Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda alacak. Borçların yapılandırması hiç bir şekilde af niteliğinde olmayacak. Anaparadan vazgeçilmesi söz konusu değil. Ana para artı faiz. Faiz de muhtemelen enflasyon çerçevesinde belirlenecek. Kamunun alacağının reel değerinden hiç bir şekilde vazgeçilmeyecek, bu bir. Bunun altını çizmek istiyorum. İkincisi kanun geçtiği günden itibaren yürürlüğe girmeyecek. Muhtemelen sayın başbakanımızın açıkladığı tarihten önceki bir tarih itibarıyla yapacağız. Dolayısıyla bugün itibarıyla mükellefler sorumluluklarını yerine getirmeye devam etsinler. Çünkü son bir kaç ayı kapsamayacak. Çok açık bir şekilde söylüyorum; yani bir yapılandırma meclise geldiği zaman, onun başlangıç zamanı onun geçtiği tarih olmayacak. Mutlaka öncesine götüreceğiz. Çünkü fırsatçılık yapıp da bunu öncesine götürecek, 'ben yükümlülüklerini yerine getirmesem karlı olurum' diyenler zarara, hüsrana uğrayacak."
Şimşek, Anayasa değişikliğinin halk oylamasından geçmesi ile yurtdışı çıkış yasağı olan işadamlarının önündeki engelin ne zaman kalkacağı yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:
"Anayasa'daki değişikliklerin özü, 'vatandaşa daha çok hak ve özgürlük, daha çok demokrasi ve Avrupa standartlarında bir yargı' imkanı sunmak. Daha çok özgürlüğün önemli bir unsuru da seyahat özgürlüğü. Eskiden Maliye Bakanlığı'nın aldığı idari bir kararla mükelleflerin yurt dışına çıkması sınırlanabiliyordu. Artık bu anayasa değişikliği çerçevesinde bu sınırlamayı kaldırıyoruz. Dün İçişleri Bakanlığımıza bu konuda bir yazı gönderdim. Dolayısıyla vatandaşlarımız vergi borçları nedeniyle mahkeme kararı olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından yurt dışına çıkmada bir sınırlamayla karşı karşıya kalmayacaklar. Yani vatandaşımız açısından mahkeme kararı olmadan seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı bir dönem artık kapandı. Yeni dönemde sadece mahkeme kararı varsa yurt dışına çıkış konusunda bir sınırlamayla karşı karşıya kalabilir. Maliye Bakanlığı olarak mevcut idari kararların kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığımıza gereken yazıyı gönderdik. İçişleri Bakanlığımız da o çerçevede değerlendirmesini yapacak. Kaçakçılık boyutu olan, yurt dışına çıkması halinde sıkıntı oluşturabilecek birtakım mükelleflerle ilgili olarak da biz mahkeme süreçlerinin işletilmesi konusunda gereğini yapacağız.''