Türkler için yumurtanın azı karar çoğu zarar

Tabiatta proteini yüzde 95 oranında emilebilen ve bununla birlikte 12 mineral, 11 de vitamin barındıran tek yiyecek olma özelliğine sahip yumurtadan T

Tabiatta proteini yüzde 95 oranında emilebilen ve bununla birlikte 12 mineral, 11 de vitamin barındıran tek yiyecek olma özelliğine sahip yumurtadan Türk insanın günde bir tane yemesi gerekiyor. Günde iki tane ve daha fazla tüketilmesi durumunda ise kötü huylu kolesterol seviyesi yükselerek kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

Dünya Yumurta Günü nedeniyle Kayseri'de düzenlenen etkinliklere katılan Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Silivri'de 4 ay boyunca 65 denek üzerinde yumurtanın faydaları ve zararlarıyla ilgili araştırma yaptıklarını açıkladı. Yapılan araştırmalar sonrasında elde edilen istatistiki verilere göre Türk toplumuna günde bir yumurtanın uygun olduğunu belirlediklerini kaydeden Prof. Dr. Sönmez, "Modern Tavukçuluk Derneği ile birlikte bir araştırma yaptık. 65 deneklik bir çalışmada ciddi bir şekilde test ettik ki gün aşırı veya günde bir yumurta kötü kolesterol seviyesini yükseltmiyor. İyi huylu kolestrol seviyesini yükseltiyor. Damar sertliği risk faktörlerini hiçbir şekilde etkilemiyor. Çalışmanın devamında, günde iki yumurtanın Türk toplumu için uygun olmadığını tespit ettik. Yaptığımız istatistiki çalışmaya göre günde iki yumurta kan kolesterol seviyesini yükseltiyor. Ama gün aşırı bir yumurta kesinlikle iyi huylu kolesterolü artırıyor. Ama tam tersi bir durumda bizim insanımızın reaksiyonu nedeniyle günde iki tane alınca ters etki yapıyor. Batılı çalışmalarda 3 yumurta bile alınsa hiçbir olumsuz etki olmuyor, ama Türk toplumu için günde iki ve daha fazlası yumurta önerilmiyor." dedi.

Türk toplumunun iyi huylu kolesterolü çok düşük ve genetik yapı olarak damar sertliğine çok yatkın olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sönmez, bu nedenlerden dolayı batılı ülkelerde damar sertliğine karşı farklı reaksiyonlar olduğunu açıkladı. Dünyada kalp hastalıklarında ölümde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu, bunun yanı sıra dünyada en erken bay-pas olan toplumun Türkler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sönmez, "Bu araştırma sadece kalp hastalığı ve damar sertliğine yönelik bir araştırmaydı. Deneklerimize bir ay hiç yumurta yedirmedik, bir ay gün aşırı bir yumurta yedirdik. Bir ay günde bir yumurta yedirdik. Bir ay günde iki yumurta yedirdik ve yaklaşık 15-16 parametre alarak değerlendirdik ve Türk insanına en uygun olanın günde bir yumurta yemesi olduğunu belirledik." diye konuştu.

Yumurtanın tabiatta proteini yüzde 95 oranında emilebilen tek yiyecek olduğuna dikkat çeken Sönmez, doğanın insanlara ambalajında hediye ettiği, içine hiçbir katkı maddesi konamayan tek yiyecek ve hiçbir şekilde temin edilemeyecek 12 mineral, 11 vitamin olan bir gıda olduğunu söyledi. Yıllarca kolestrol bombası gibi gösterilen ama son yıllarda yapılan araştırmalarda böyle olmadığı anlaşılan yumurtayla alakalı insanlara günde bir yumurta tavsiye ettiklerini aktaran Sönmez, "İnsanlara yumurta yiyebilirsiniz diyoruz, günde 5 tane yemeye kalkıyorlar. Bir bilim adamı geliyor ceviz badem faydalıdır diyor insanlar avuç avuç badem yiyor. Bu kesinlikle doğru değil. Her şey kararında güzel ve doğrudur. Bilimsel çalışmaları ciddiyetle takip etmek gerekiyor. Yıllardır insanları kolesterol manyağı yaptık. Kolesterofobi yarattık. Aslında gerçek düşman katı yağlar ve karbonhitratlardır. Özellikle katı yağları yemesinler, karbonhiratları ve şekeri hayatlarından çıkarsınlar. Sigarayı bırakmak için de hiçbir zaman geç kalmış sayılmazlar." ifadesini kullandı.

YILLIK KİŞİ BAŞI YUMURTA TÜKETİMİ SON BİR YILDA 90'DAN 160'A ÇIKTI

Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay da yumurta tüketiminin ülke genelinde son bir yıl içinde artışa geçtiğini söyledi. Özellikle geçen yıl Bingür Sönmez'in yaptığı açıklama sonrasında yıllık kişi başı 90 olan yumurta tüketiminin 160'lara çıktığını kaydeden Prof. Dr. Akbay, şöyle devam etti: "Araştırmalar yıllık tüketimin 175 olduğunu söylüyor, ama biz bu rakamı abartılı buluyoruz. 90'lardan 160'lara çıktığını düşünüyoruz. 160 rakamı yeterli olmasa da eskiye göre çok iyi bir rakam. Amacımız Dünya Yumurta Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerle yumurtanın faydalarını insanlara anlatabilmek."