TİKA, Özbekleri temiz suya kavuşturacak

Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi ( TİKA) Özbekistan'ın sekiz ayrı bölgesini temiz suya kavuşturacak. Yürütülen temiz su projesi kapsamında temin edile

Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi ( TİKA) Özbekistan'ın sekiz ayrı bölgesini temiz suya kavuşturacak. Yürütülen temiz su projesi kapsamında temin edilen malzemeler bugün Taşkent'te düzenlenen bir törenle ilgili yerel birimlere teslim edildi.

Törene Türkiye'nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay, TİKA ve EKOSAN ilgilileri, Türk işadamları ve temiz su temin etme malzemelerini verileceği köy temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Büyükelçisi Sönmezay temiz sunun önemine dikkat çekti. Sönmezay: "Çok hayırlı bir için toplanmış bulunuyoruz. Uzmanlar artık gelecekte petrol savaşlarının yerini su savaşlarının alacağını, suyun çok daha önem kazanacağını söylemektedirler. Bizler de buna katılıyoruz. Bu şekilde Özbek kardeşlerimizin günlük yaşamlarını, yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olan bu projenin gerçekleştirilmesi aşamasında emeği geçen her kese teşekkür ediyorum. Bu tür güzel projelerin gelecekte de devamını diliyorum." diye konuştu.

İmza töreni öncesinde kısa bir açıklama yapan EKOSAN Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Mirkarim Mirsovurov ise TİKA'nın bugüne kadar yaptığı faaliyet maliyetinin 10 milyon doları açtığını, ve Türkiye'nin Özbekistan'ın kalkınmasına katkı sağladığını dile getirdi.

Törende daha sonra TİKA ve EKOSAN arasında malzemelerin teslim protokolü imzalandı. Protokole TİKA adına TİKA Özbekistan Koordinatörü Bekir Demir ve EKOSAN adına ise Başkan Zaribcan Koziyev imza attı.

Görüşlerini dile getiren Özbek ilgililer ise bu anlamlı destek ve katkılarından dolayı Türkiye'ye ve TİKA'ya şükranlarını dile getirdiler.

TİKA Koordinatörü Demir ise törende yaptığı konuşmada bu desteklerinin Türk halkının ufak bir armağanı olarak kabul edilmesini istedi. Demir:"Türk halkı ve devleti bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren hem Özbek devletinin ve hem de Özbek halkının yanındadır ve yanında olduğunu her vesileyle de göstermeye çalışacaktır." diye konuştu.

TİKA ile EKOSAN işbirliğinde yürütülen çalışma kapsamında aralarında özerk bölge Karakalpakistan'ın da olduğu Özbekistan'ın sekiz bölgesinde temiz su alt yapısı oluşturulacak.

TİKA'nın sağladığı malzemeler arasında, dinamo, trafolar, değişik ebat ve boylarda demir ve plastik, borular yer alıyor.