Pakistan'dan dönen Türk doktorlar: Hala adacıklar üzerinde yaşayanlar var

Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü doktorları Pakistan köylerinde yaşayan mağdur insanlara yardım için her gün 400 kilometre yol kat etti. Pakistan'da b

Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü doktorları Pakistan köylerinde yaşayan mağdur insanlara yardım için her gün 400 kilometre yol kat etti. Pakistan'da bir hafta sağlık hizmeti veren 7 doktor, iki ebe ve bir sağlık personeli bugün Türkiye'ye döndü. Doktorlar, 8 günde köylerde 7 bin kişiyi muayene ederek, ilaç dağıtımı yaptı.

Ekip başkanı Doktor Esat Ertekin, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ülkenin orta bölgelerinde hala suların çekilmediğini, insanların küçük adacıkların üzerinde yaşadığını anlattı. Birçok yardım kuruluşunun kamp bölgelerine gelip bir süre kaldıktan sonra gittiklerine işaret eden Ertekin, kendilerinin ise minibüsle her gün 200 kilometre gidip 200 kilometre gelerek mağdur köylere yardım götürdüklerini vurguladı.

Ertekin, "Biz Kuzey'de İslamabad üzerinden her gün karayoluyla sel felaketinin yaşandığı Swat Vadisi'ndeki Novşera şehrinin köylerine gittik. Her gün 200 kilometre gidip 200 kilometre geldik. Çünkü orada konaklama imkanı yoktu. Eşyaları ilaçları cihazları arabayla taşıdık monte ettik. Akşam söktük ertesi gün başka köye gittik. Bölgeye çok sayıda yardım kuruluşu geliyor ama bunlar kampların bulunduğu yerde bir miktar ilaç dağıtıyor. Bizim Kimse Yok Mu Derneği ile bizzat afeti yaşayan köylere gitmemiz çok anlamlıydı." dedi.

İNSANLAR HALA ADACIKLAR ÜZERİNDE YAŞIYOR

Gönüllü doktor, suların kirlenmesi nedeniyle en çok bağırsak ve cilt enfeksiyonlarının görüldüğünü ifade ederek, "Yapılacak daha çok iş var. Lahor'daki bir görgü şahidinden aldığım bilgi çok ilginçti. Multan bölgesinde şehrin yakınlarında halen öbek öbek insanların selden mahsur kaldığı adacıklar var. Buradaki insanlar patlıcan saplarını tekrar pişirip çocuklarına yediriyorlarmış. Kimse Yok Mu olarak bundan sonraki çalışmamız çadır kent ve hastane kurmak hizmetleri daha derli toplu ve planlı yapmak olacak." şeklinde konuştu.

Gönüllü Doktor Tuncay Taş da, suyun çekilmediği bölgelerde hala çok sayıda mağdur insan bulunduğuna işaret etti. Taş, "Türkiye'yi çok seviyorlar. Birçok ülkeden gelenler yardımı bırakıp hemen gidiyor. Pakistanlılar bizi sürekli yanlarında biliyor. Bu sevgiyi daha da artırmamız lazım." izahın yaptı.

Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü hekimleri, bölgede kaldıkları bir hafta içinde her gün Swat Nehri boyunca selden etkilenen köylere kilometrelerce yol kat ederek gidip geldi. Köylerde seyyar sağlık mekanı oluşturan ekip, akşam malzemeleri söküp tekrar İslamabad'a geri döndü.