Atık pil toplama makinesi çocukları şeker vererek, pil toplamaya özendiriyor

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği tarafından okullara verilen atık pil toplama makineleri, çocuklara şeker dağıtarak bu konuda çocukları özendir

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği tarafından okullara verilen atık pil toplama makineleri, çocuklara şeker dağıtarak bu konuda çocukları özendiriyor.

Afyonkarahisar'da, Çevre Hizmetleri Birliği tarafından atık pillerin geri kazanımı için yapılan çalışmalara bir yenisinin daha eklendiği bildirildi. Birlikten yapılan açıklamada, atık pillerin çoğu zaman organik atıklarla birlikte aynı çöp kutusuna atıldığı ve bünyesinde çinko, mangan, gümüş ve civa gibi birçok ağır metali bünyesinde barındıran pillerin çevre için oldukça tehlikeli olduğu belirtildi.

Toprağa karışan pillerin, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insanlara geçerek, sakat doğumlara hatta kanserlere neden olduğunun belirtildiği açıklamada, atık pillerin zararını en aza indirebilmenin ilk şartı ise vatandaşların atık pillerin doğaya ve insanlara vermiş olduğu zararlar konusunda bilinçlenmesi olduğu anlatıldı.

Çevre Hizmetleri Birliği tarafından 2007 yılından beri öncelikli olarak ilköğretim öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları yapılırken, atık pil toplama kampanyaları düzenlenerek atık pillerin geri kazanımı sağlandı. Çalışmaların devamı niteliğinde, iki okula atık pil makinesi verilirken, Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği ile TAP Vakfı tarafından, Çay ilçesi Vali Ahmet Özyurt İlköğretim Okulu'na ve Miroğlu Temizlik firması tarafından birliğe alınan makinelerden biri de Özel Zafer Koleji'ne verildi.

Atık pil makinesi, atık pil getiren çocuklara şeker hediye ederek atık pillerin geri kazanımı konusunda öğrencileri özendiriliyor. Atık pil makinesi, belirli periyotlarda diğer okullara da götürülerek, öğrencilerin atık pil toplama konusunda bilinçlenmesi ve geri kazanım çalışmalarının daha verimli olması amaçlanıyor. Atık pil makinesi dolu pilleri kabul etmiyor ve böylece sadece atık pillerin ayrı toplanması sağlanıyor.

Açıklamada, bu projeye destek olan okullar ve öğretmenleri sayesinde atık pillerin doğaya gelişi güzel atılmasının önüne geçileceği belirtildi.