HAYIR! Almanya Müslüman değil

Almanya'da pazar günü yapılan birleşme yıldönümü kutlamalarında Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Müslüman...


Almanya'da pazar günü yapılan birleşme yıldönümü kutlamalarında Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Müslümanlara sıcak mesajlar verdiği konuşması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.  Wulff, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin 20'nci yıldönümünde yaptığı konuşmada, "Hıristiyanlık ve Yahudilik Almanya'ya ait. Günümüzde artık İslamiyet de Almanya'ya ait" dedi. Müslümanların kendisine çok sayıda mektup göndererek, "Siz bizim Cumhurbaşkanımızsınız" şeklinde yazdıklarını belirten Wulff, bunun karşılığında kendisinin de içtenlikle, "Tabii ki sizin Cumhurbaşkanınızım. Bu ülkede yaşayan herkesin Cumhurbaşkanıyım" şeklinde yanıt verdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı'nın bu sözleri ülkedeki Müslüman kuruluşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Müslümanlar Merkez Konseyi, "Konuşma Müslümanların ikinci sınıf vatandaş olmadığının göstergesidir" şeklinde bir açıklama yaptı. 

Basın da destek verdi
Ülkenin en büyük gazetelerinden Bild de Wulff'un konuşmasını, "İslam Almanya'nın bir parçasıdır" başlığıyla, Türkçe olarak yayımladı.
Ancak Wulff'un sözleri bazı Alman siyasetçilerden tepki aldı. Başbakan Angela Merkel, Wulff'un, "İslamiyet'in artık Almanya'ya ait olduğu" şeklindeki sözlerinin gerçekçi oldğuunu, ancak İslamiyet'in gerçekte nasıl olduğu yönündeki tartışmaların daha süreceğine inandığını kaydetti.
Merkel, "Almanya'daki İslamiyet imajının büyük ölçüde şeriat kurallarından, kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlikten ve töre cinayetlerinden oluştuğunu" iddia etti. Başbakan, anayasanın temel değerlerine karşı çıkılmasına hiçbir şekilde hoşgörü gösteremeyeceklerini de sözlerine ekledi.
Hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Norbert Geis ise Wulff'un saptamasının yanlış olduğunu savundu. 

"Dinler eşit değildir"
CSU'dan Bavyera Eyaleti Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Christine Haderthauer de, "Bu şekildeki açıklamalar yanlış anlaşılabilir. Din özgürlüğü dinlerin eşitliği demek değildir" dedi. İktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nden Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da yalnızca Hıristiyan ve Yahudi geleneğinin Almanya'ya ait olduğunu söyledi.

%70
Wulff'un konuşmasını yanlış bulanların oranı.