CHP'li Ensar Öğüt'ten ilginç öneri

Genelkurmay ve Hükümet, tek tip askerlik konusunda çalışmalar yapıyor. Kafalar karışık...Tek tip askerliğin uygulamaya konulup konulmayacağı merak konusu…Bu tartışmalar devam ederken bedelli askerlik düzenlemesinin de tek tip uygulamasına dahil edileceği yönünde iddialar var.

CHP'li Ensar Öğüt'ten ilginç öneri
Askerlikte tek tip uygulamasına geçilip geçilmeyeceği Ankara gündeminin üst sıralarındaki yerini koruyor. CHP Milletvekili Ensar Öğüt ile AK Parti'li Vahit Erdem NTV ekranlarında gelinen noktayı değerlendirdi.

KIZLARI DA ASKERE ALABİLİRİZ

CHP'li Ensar Öğüt, röportajda ilginç bir öneri ortaya attı.

Öğüt,"İşin sahibi Genelkurmay Başkanlığı. Uzun, kısa veya bedelli olayını ihtiyaçlara göre tespit ediliyor. Bir kere yirmi yıl önce Türkiye'de üniversite mezunu sayısı çok azdı. Şuan da üniversite mezunu sayısı çok fazla. Bunlarda askere gitmemek için yüksek lisansa başvuruyor, bu nedenle asker ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bunlar diyor ki, 'nasıl olsa bedelli çıkabilir, yüksek lisans yapalım, doktora yapalım' diyor. Eskiden lise mezunu çoktu şimdi ise üniversite mezunu sayısı fazla. Bu nedenle herkes kısa dönem istiyor. Askerlikte açık var yüzde 13'le 15 arasında. Fazlalık olursa bedelli alırlar, kısa dönem yaptırmak zorunda kalırlarsa da bu kez sayı yetmiyor. Ordunun belli bir sayıda askere ihtiyacı var” diye konuştu.

Ordunun beli bir sayıda askere ihtiyacı olduğunu belirten Ensar Öğüt, çözüm önerisi olarak şu açıklamalarda bulundu: “ TSK’da bir eşitlik olması lazım. Hakim olmuş, doktor olmuş, avukat olmuş insanın da 12 ay askerlik yapması yanlış. Bu sorun Genelkurmay'la oturup konuşarak çözülebilir. Kısa dönem böyle devam ederse 10 yıl sonra kızları da askere alabiliriz. İnşallah yaşarsak göreceğiz. 2020 yılında görüşeceğiz. PKK belasından dolayı kimse askere gitmek istemiyor. Profesyonel askerliğe dönüştürürsek orduyu sorun çözülebilir. Profesyonel askerlikten yanayım."

ASKERE ALINAN KİŞİLER, ASKER OLARAK KULLANILMIYOR


AK Parti Milletvekili Vahit Erdem ise şunları söyledi: "Tartışmalardaki yanlışlık şuradadır, ne tip askerlikten ziyade nasıl bir ordu istiyoruz, bu sorunun yanıtını vermeliyiz. Soğuk savaştan sonra NATO ordularında kullanılan prensip şu: 1- Orduların kullanılabilirliği, 2- Harekat kabiliyeti, 3- Eğitim düzeyi, 4- Teknoloji, 5- Profesyonellik. Şu anda TSK’ya alınan askerlerin hepsi kullanılmıyor. Garson, berber vs... birçok alanda askerler çalıştırılıyor. Bu tür hizmetleri dışarıdan alacaksınız. Askere aldığınız kişi bu işin eğitimi alacak. Profesyonel asker oranını artırmamız gerekiyor. Profesyonel askerliğin pahalı bir maliyeti var."