Ahlatlılar tarihi eserlerin korunmasını istiyor

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki sivil toplum örgütleri, bölgedeki tarihi eserlerin bir an önce korumaya alınmasını, asırlık yapıların restore edilmesini i

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki sivil toplum örgütleri, bölgedeki tarihi eserlerin bir an önce korumaya alınmasını, asırlık yapıların restore edilmesini istiyor.

Tarihî eserlerin gün yüzüne çıkartılması kadar onları korumanın da önemli olduğunu belirten Ahlat'ı Geliştirme Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği (AHGED) Başkanı İsmail Yurttaş, "Burada kazılar yapılıyor, eserler çıkarılıyor. Ama koruma tedbiri yok, bekçi yok. Yani ister doğal şartlardan, ister insanlardan, ya da başka bir şeyden koruma yok. Hiçbir tedbir alınmamaktadır." dedi.

Tarihi hamamdaki kazı alanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yurttaş, Ahlat'ta restorasyon çalışması yağılmamasını eleştirdi. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin tahrip edildiği yönünde iddialar bulunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını vurgulayan İsmail Yurttaş, çocukların oyun oynarken devirdiği birkaç taştan öteye hiçbir olumsuzluğa rastlamadıklarını söyledi. Tarihi eserlere gelecek en küçük zararın bütün Ahlat'ı üzeceğini belirten Yurttaş, "Çünkü büyüklerimizin bize öğrettiği ve genetik yapımıza da işlemiş olan hassasiyet, tarihi eserlerin ecdat yadigarı olduğudur. Ecdat yadigarına zarar verenler ecdadına ihanet etmiş olur." şeklinde konuştu.

Ahlat İlçesi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği (AHTEK) Yönetim Kurulu üyesi Refa Gökbulak da kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin korunamadığını savundu. Eserlerin toprak altında daha iyi muhafaza edildiğini ifade eden Gökbulak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada devletimizin eliyle tarihi eserlerde katliam yapılmaktadır. 45 yıldır ilçemizde kazı çalışması yapılıyor. Bir tek eserimizi koruyamadık. Eserler hazine avcıları tarafından zarara uğratılmaktadır. Kazı çalışması neticesinde bir ay içerisinde tamamıyla tahrip olan kazı alanlarımız var. Biz kazı çalışmalarının devam etmesini istemiyoruz. Devletimiz buraya 4 tane kamera, projektör kurmaktan aciz ise o zaman lütfen bırakalım kalsın."