Rum parti lideri Omiru: Hristofyas'ın açıklamaları Türklerin işgalini haklılaştırıyor

Aşırı Sağcı Sosyalist EDEK Partisi Başkanı Yannakis Omiru, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın "Yunanistan'ın Kıbrıs'taki istilasından" bahset

Aşırı Sağcı Sosyalist EDEK Partisi Başkanı Yannakis Omiru, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın "Yunanistan'ın Kıbrıs'taki istilasından" bahsetmesinden utandığını ifade etti. Alithia gazetesine demeç veren Omiru, Hristofyas'ı sert bir dille eleştirdi.

Hristofyas'ın ABD'de yaptığı açıklamada, "Anavatanların Kıbrıs'ta istilasından" bahsetmesini yorumlayan Omiru, "Gerçekten üzüldüm. Hristofyas'ın, cuntanın sorumluluklarını Türkiye'nin sorumluluklarına benzeten tarihte olmayan bu yakıcı açıklamasından bir Kıbrıslı Rum olarak utanıyorum. Bu, Türkiye'nin Kıbrıs'ta devam eden işgalini haklı çıkarmak için 36 yıldan bu yana istediği bir şeydir." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin sözcüsünün açıklamalarını da yorumlayan Omiru, "Türkiye'nin Kıbrıs sorununa sözde üçüncü ve nesnel bir unsur olarak çözüm için acele eden masum pozlarda görünmesine izin vermemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hristofyas'ın siyasi partilerle programını paylaşmadığını belirten Omiru, dönüşümlü başkanlık, ağırlıklı oy ve 50 bin yerleşiğin kalmasına ilişkin kabul edilmez tavizler ve Hristofyas'ın 3 eksenli önerileri konusunda sonradan bilgilendirildiklerini, mülkiyet önerileri sunulmadan görüşlerinin alınmadığını ifade etti.