Türkiye'nin füze kalkanı çekinceleri neler?

Türkiye İran'a karşı NATO şemsiyesi altında kurulması planlanan füze kalkanı sisteminde çekincelerini bir bir dile getiriyor. ABD basınına göre, projenin İran'ı tehdit olarak göstermesinden rahatsız olan Ankara bir beklentisini daha Washington'a iletti. O da füze kalkanı projesinde istihbaratın NATO üyesi olmayan İsrail ile paylaşılmaması. Ame...

Türkiye İran'a karşı NATO şemsiyesi altında kurulması planlanan füze kalkanı sisteminde çekincelerini bir bir dile getiriyor. ABD basınına göre, projenin İran'ı tehdit olarak göstermesinden rahatsız olan Ankara bir beklentisini daha Washington'a iletti. O da füze kalkanı projesinde istihbaratın NATO üyesi olmayan İsrail ile paylaşılmaması. Amerikan tarafının talebe sıcak baktığı belirtiliyor Kasım ayındaki NATO zirvesi öncesi, Ankara ve Washington arasında füze kalkanı istişareleri hızlandı.

Türkiye, ittifak kapsamında İran'ı hedef alan proje ile ilgili çekincelerini Amerikan tarafına iletiyor.

Sistemin bir ayağının Türkiye topraklarında kurulması için koşullarını dile getiriyor.

Amerikan ve İsrail basınına göre, Ankara, füze savunma sistemi kullanılarak elde edilecek istihbaratın, NATO üyesi olmayan İsrail ile paylaşılmasını istemiyor. Yani İsrail'e, ezeli düşmanı İran'ın savunma sistemleri ile ilgili bilgi gitmesin diyor.

Ankara'nın öne sürdüğü diğer koşullar:

- İstihbarat NATO üyesi olmayan ülkelerle özellikle de İsrail ile paylaşılmasın

- İstihbarata Türkiye'nin doğrudan erişimi olsun

- İstihbarattan doğacak her tür karara Türkiye de müdahil olsun

ABD kabul edecek mi?

İsrail'in Haaretz gazetesine göre, Washington istihbaratın İsrail ile paylaşılmaması koşulunu kabul ediyor. tehdit olarak doğrudan İran adının geçmemesine de sıcak bakıyor. Zira ABD'de Türkiye'nin muhalefetinin, füze kalkanı projesini öldüreceği görüşü hakim.

Kritik NATO Zirvesi, 19 Kasım'da Lizbon'da yapılacak. Ankara kararını o zamana kadar verecek. Kabul edilirse plan iki aşama halinde uygulanacak.

İki yıl içinde füze donanımlı Amerikan gemileri Doğu Akdeniz'e konuşlanacak. 2015'e kadar da Türkiye'de kara temelli bir radar sistemi kurulacak.

Türkiye-İsrail ilişkileri sallantıda

Türkiye, Mavi Marmara baskını ile son darbeyi yiyen İsrail ile ilişkilerde istihbarat alanında işbirliğini de en aza indiriyor. İddialara göre, Türk istihbaratı ve İsrail gizli servisi MOSSAD, artık istihbarat paylaşmıyor, ortak operasyon da yürütmüyor.

İsrail tarafının, MİT'in başında Hakan Fidan'ın olmasından rahatsız olduğu bir sır değil. İsrali istihbaratı Fidan'ı, Türkiye ve İran arasındaki yakın ilişkilerin mimarı olarak görüyor.