Obama'nın elçisi: İslamofobi cehaletten besleniyor; İslam'ı Yunus gibi anlatmalıyız

ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam Dünyası ile Diyalog Özel Elçisi Faisal Abdul-Rauf, İslamofobin cehaletten kaynaklandığını söyledi.

Kazakistan'ın

ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam Dünyası ile Diyalog Özel Elçisi Faisal Abdul-Rauf, İslamofobin cehaletten kaynaklandığını söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 'Dünya Manevi Kültürler Forumu'na katılan Abdul-Rauf, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) önemli açıklamalarda bulundu. Obama'nın elçisi, Batı'nın İslam'ı bilmediği için Müslümanlara önyargıyla yaklaştığını dile getirdi. " Batıdaki İslam önyargısının sebebi 11 Eylül değil" diyen Abdul-Rauf, " Önyargının sebebi İslam'ın az bilinmesinden ve medyanın kışkırtıcı yayınları üzerine İslam'ı bilmeyen insanlarda oluşan İslamofobidir. Amerikan ve dünya Müslümanları, bu anlayışın düzeltilmesi için çalışmalıdır. Batı'nın bu yaklaşımını değiştirmek için Ahmet Yesevi ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin ortaya koyduğu gerçek İslam ruhunu, kültürünü insanlara tanıtmalıyız." Dedi.

Ayrıca New York'taki El Farah Camisi'nin imamı olan Faisal Abdul-Rauf, 11 Eylül'de yıkılan ikiz kulelerin yakınına bir İslam Kültür Merkezi'nin kurulması projesiyle gündeme gelmişti. Abdul-Rauf, İslam Kültür Merkezi'ne karşı oluşan reaksiyonun, bir grup medyanın kışkırtmasıyla yükseldiğini belirtti.

"25 yıldır yıkılan kulelerin yanında İstanbul'dan gelen bir Türk tarafından kurulan camide imamlık yapıyorum. İnsanlar bizi, biz de onları tanıyoruz. Önceleri caminin ancak üçte biri doluyordu. Şimdi ise cami cemaatın ancak üçte birini alabiliyor. Cami çok küçük kaldığı için ihtiyacı karşılayamıyor." Şeklinde konuşan Abdul-Rauf, cami cemaatından bir kişinin sıfır noktasına iki blok uzaklıkta bir yer satın aldığını ifade etti.

Abdul-Rauf, "Buraya insanlara daha iyi hizmet verebileceğimiz, konferansların düzenlenebileceği, eğitici ve kültürel faaliyetlerin yapabileceğimiz bir kompleks kurmaya karar verdik. Bunu yerel makamlarla paylaştık ve onlar da bize olumlu cevap verdi. İtirazların başlamasından sonra bile yerel yönetim, kararını bizden yana kullandı. Yapılan oylamada 29 'evet' 1 'hayır' çıktı. Projemiz dini liderlerden, politikacılardan ve inanç kuruluşlarından büyük destek aldı. Bazı medya grupları, birkaç insanı toplayarak burada bir gösteri yaptı. Biz onlara buranın cami değil, bir merkez olduğunu açıkladık. Şimdi insanlara projenin sağlayacağı olumlu yönleri anlatıyoruz. Bu konuda Obama'dan büyük bir destek aldık" ifadesini kullandı.

11 EYLÜL'DEN SONRA AMERİKALILARIN İSLAM'A İLGİSİ ARTTI

Abdul-Rauf 11 Eylül'de zaman zaman Müslümanlara yönelik saldırıların olduğunu, ama bunun bütün Amerika'ya mal etmenin doğru olmadığını dile getirdi.

Abdul-Rauf ," Olaylardan sonra binlerce Amerikalı arkadaşımız, dostumuz bize gelerek iyi olup, olmadığımızı sordu. Gönüllü genç Amerikalı bayanlar, Müslüman kadınların dışarıda zarar görme ihtimaline karşı kapılarını çalarak alışverişlerini yapmak istediler. İnsanlar, Müslümanların Amerika'ya karşı, Amerikalıların da Müslümanlara karşı olduğunun yanlış bir bilgi olduğunu anladı. Bu medya tarafından organize edilen yanlış haberlere karşı mücadele etmemiz gerekiyordu ve öyle de yaptık. Hz. İsa'nın bizim de peygamberimiz olduğunu anlattık. Hıristiyanların çoğu bunu bilmiyordu. " ifadelerini kullandı.

Obama'nın elçisi, 11 Eylül olaylarından sonra kilise, sinagog ve üniversitelerden İslam ile ilgi ders vermesi için kendisine çok sayıda talebin geldiğini ifade etti. Abdul-Rauf ," Amerikalıların bir yönünü seviyorum. Bir problem olduğunda onu çözmenin yollarını araştırırlar. Ben Mısırlıyım, bizde aksine sorumluların peşine düşeriz. 11 Eylül'den sonra da böyle oldu. Amerikalar İslam'ı öğrenmek için büyük çaba sarf ettiler. " şeklinde konuştu.

Abdul-Rauf, Türkiye'nin İslami değerler ile modern hayatın çatışmadığını en iyi şekilde gösteren ülke olduğunu ifade etti. Abdul-Rauf sözlerine şöyle devam etti."

TÜRKİYE BATININ GÖZÜNDE POTANSİYEL LİDER

Türkiye, Batı'da ve özellikle Arap dünyasında büyük bir merakla izleniyor. Türkiye'nin Osmanlının devamı ve nüfusunun büyük bir kısmının Müslüman olması sebebiyle köklü bir ülke . Mekke ve Medine'nin de içinde bulunduğu büyük coğrafyayı yöneten Osmanlılar, yani günümüz modern Türkler şimdi NATO'nun üyesi, Orta Asya'da yaşayan Türkler ile derin tarihi bağları var. Türkiye, Batı ve Müslüman dünyası arasında büyük bir köprü rolü oynayabilir. . Bu yüzden Türklerin İslam ile ilişkileri çok derin ve güçlü. Abdul-Rauf'a göre Türkiye batının gözündeki potansiyel lider.

"Amerika'da yaşan Sayın Fethullah Gülen ile henüz tanışmadım, fakat arkadaşları ile tanıştım" diyen Obama'nın özel elçisi " Gülen'in eğitim sahasındaki çalışmaları büyük yankı uyandırdı. Gülen, insanlığın gelişmesinde eğitimin önemi anlamış bir kişi."tespitinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün en son Amerika seyahati öncesinde görüşme talebi aldığını aktaran Abdul-Rauf, Amerika dışında olduğu için görüşemediğini dile getirdi. Türkiye'ye davet edildiğini söyleyen özel elçi, gelecek ay Gül ile Türkiye'de görüşeceğini sözlerine ekledi.