İl Genel Meclisi Aydın'daki Hayvancılığı Araştırdı

Aydın İl Genel Meclisi Avrupa Birliği (AB) Uyum ve Arge Komisyonu Aydın il genlindeki hayvancılığı araştırdı

İl Genel Meclisi Aydın'daki Hayvancılığı Araştırdı
Aydın İl Genel Meclisi Avrupa Birliği (AB) Uyum ve Arge Komisyonu Aydın il genlindeki hayvancılığı araştırdı. Uzman yardımlarıyla yapılan araştırma Aydın'daki hayvancılığın ne halde olduğunu gözler önüne serdi.
Çarpıcı sonuçlar veren araştırmada Aydın'da bulunan 44 Bin 914 işletmeden sadece 5'nin AB standartlarında hastalıklardan ari olduğu ve bu işletmelerin Aydın'daki 283 Bin 994 büyükbaş hayvandan sadece 6 bin 302'sine sahip olduğu ortaya çıktı.
Aydın İl Genel Meclisi'nin Ağustos ayındaki beşinci oturumunda MHP'li Tuğrul Ozan, Adil Gökçen, Mehmet Ali Oklay ve CHP'li Nuri Canip'in verdiği Aydın'daki hayvancılık Avrupa Birliğinin belirlemiş olduğu standartlara uyumlu mu değil mi? Şeklindeki soru önergesi konusunda AB Uyum ve Arge Komisyonu tarafından araştırma yapıldı.
Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren AB Uyum ve Arge Komisyonu Başkanı Turan Türkmen, araştırmayı Tarım İl Müdürlüğünden iki uzmanla yaptıklarını kaydederek araştırmada Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü verilerinden yararlandıklarını kaydetti. Hayvan çiftliklerinden bazılarını yerinde inceleme fırsatı da bulduklarını kaydeden Türkmen Aydın'da yapılan hayvancılığın iç açıcı olmadığını söyledi.
Aydındaki işletmelerin büyük çoğunluğunun küçük işletmeler şeklinde olduğunu ifade eden Turan Türkmen, "Aydın ve ilçeler bazında kayıtlı 64 bin 473 büyükbaş işletmenin bulunduğu ancak bunlardan 44 bin 914 işletmenin aktif olduğunu tespit ettik. Bu işletmelerde 283 bin 994 baş sığırın bulunduğunu öğrendik. 2010 yılı tarihi itibariyle Damızlık Birliğinden alınan bilgilere göre tohumlama yaptırım sisteme giren işletme sayısının 31 bin 768 ve bu işletmelerde 226 bin 299 büyükbaş hayvan bulunmakta. Yaptığımız araştırmada ilimizde hastalıklardan ari Avrupa standartlarına uyumlu 5 işletme bulunmakta. Bu işletmelerde 6 Bin 302 baş hayvan bulunmaktadır. Bu rakamlar Aydın'da hayvancılığın hangi koşullarda yapıldığının göstergesidir. Ayrıca ilimizdeki işletmelerin üçte ikisi sayısal olarak 30 bin 769'u 1 ila 5 arası büyükbaş hayvan bulunduran işletmelerden oluşmaktadır. Oysa ülkemizde ve ilimize karlı bir işletmeciliğin 10 ila 25 baş sağmal büyükbaş hayvancılığın olduğu bilinmektedir" dedi.
PİYASADAKİ DALGALANMALAR ÜZERİTİCİYİ ZORA SOKUYOR
Aydın'daki hayvancılığın ve şartlarının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlarında tespit edildiği araştırmayı yapan komisyonun tespitlerini aktaran Turan Türkmen, "Öncelikle desteklemeler AB'de uygulandığı üzere ortak piyasa düzeni işleyişine uygun olarak yapılmalıdır. AB ülkelerinde süt piyasası devlet müdahalesinde olduğu halde ülkemizde müdahale edilmemektedir. Piyasanın iniş ve çıkışlarında üreticiler zarar görmekte, hayvanlarını satmak zorunda kalmaktadırlar. AB ülkelerinde kooperatiflerin tarım girdileri piyasasındaki payları yüzde 50, pazarlama ve işletmedeki payları yüzde 60'ın üzerinde olduğu halde ülkemizde ise yüzde 3-yüzde 4 civarında. Ülkemizdeki işletmeler ekonomik işletme kapasitesi olan 10-25 baş sağmal hayvancılık için desteklenmeli ve işletme kooperatifleri veya birlikleri kurularak kaliteyi arttırarak, rekabet edebilecek düzeyde ekonomik katkı sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.