Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin: Kurbanlıklar yurt dışında kesilsin

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurbanlıklarını vekalet yoluyla yurt dışında kesmesini iste

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurbanlıklarını vekalet yoluyla yurt dışında kesmesini istedi. Yetkin, Kurban kesiminin et fiyatlarını düşürmeyeceğini ileri sürdü.

Daha önce hayvan sıkıntısı yaşanacağı gerekçesiyle kurban kesimi yerine bağış yapılmasını isteyen Yetkin, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında yeni bir öneride daha bulundu. Yetkin, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da görüşü alınarak vatandaşlarımıza şu önerilerde bulunulabilir: Kurbanlık için verilen vekaletin yurt dışında da kullanılabilmesi imkanının sağlanması. Böylece örneğin Darfur'daki aç insanlara ya da Pakistan'daki sel mağdurlarına verilmek üzere Kızılay aracılığıyla kurban kesilebilir. Kurban kesimi sırasında bu ülkelerdeki hayvanlar kesileceği için hayvan stokumuza zarar vermeden daha ucuza kurban kesilebilir. Kurbanlık olarak dişi ve damızlık hayvanların değil erkek ve kesim aşamasına gelmiş hayvanlar kesilmeli. Özellikle yüklü dişi hayvanların kesilmemesine çok dikkat edilmelidir. Bu konuda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, kesim yerlerinde veteriner hekimler görevlendirmelidir." dedi.

Türkiye'nin 1980'li yılların ortalarına kadar et hayvancılığı açısından Ortadoğu'nun en zengin ülkesi olduğuna dikkat çeken Yetkin, aradan geçen zaman içinde Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithalatı yapar bir duruma geldiğini belirtti. Geçen yıl Kurban Bayramı dolayısıyla 600 bin büyük baş ve 2 milyon 200 bin adet küçük baş hayvan kesildiğinin hesaplandığını dile getiren Yetkin, bu rakamın Türkiye'nin toplam büyük baş hayvan sayısının yaklaşık yüzde 18'ine denk geldiğini ifade etti. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın son hayvan sayımında 2 milyon 66 bin büyük baş hayvanın beside olduğu, bu rakamın da kabaca 500 bin ton et anlamına geldiğini anlatan Yetkin, bu açıdan bakıldığında Kurban Bayramı dolayısıyla besideki hayvanların üçte bire yakınının 7 günlük kurban kesimi sırasında kesime gönderileceğini savundu.

Kesilen hayvanların yaklaşık yüzde 80'inin kayıt dışı olduğunu iddia eden Başkan Yetkin, etin verimli bir biçimde tüketilemediğini ileri sürdü. İbrahim Yetkin, Türkiye'nin her yıl belirli bir dönemde önemli miktarda kesim yapılmasına yol açan kurbanlık kesimi dolayısıyla hayvan sayısında meydana gelen azalmayı telefi edebilme imkanlarının giderek azaldığını savundu.