Mahruki Ve Sevgül'ün Everest Yolculuğu

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki ve Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) Antalya İl Sorumlusu Yılmaz Sevgül, dünyanın en büyük tepesi olarak adlandırılan Everest'e yaptıkları 8 bin 500 metrelik zirve tırmanışını Antalyalılarla paylaştı

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki ve Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) Antalya İl Sorumlusu Yılmaz Sevgül, dünyanın en büyük tepesi olarak adlandırılan Everest'e yaptıkları 8 bin 500 metrelik zirve tırmanışını Antalyalılarla paylaştı.
1995 yılında Everest'e çıkan ilk Türk dağcı olarak tarihe geçen AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve TODOSK'un işbirliği ile AKM Aspendos Salonunda düzenlenen etkinlikte Antalyalılarla buluştu. Mahruki, AKUT Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül ile birlikte 59 gün süren ikinci Everest macerasının başlangıç ve bitiş anını görsel olarak dinleyicilere aktardı. Özel bir firmanın desteği ile küresel ısınma ve enerji
tasarrufuna dikkat çekmek adına ikinci tırmanışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Mahruki, ''Enerjini Doğru Kullan Zirveye Tırman'' sloganıyla yola çıktıklarını ve bunu başardıklarını söyledi. Tırmanış sürecinin sunumunu ilk kez Antalyalılarla paylaştıklarını ifade eden Mahruki, küresel ısınma ve çevre kirliliği konusunda önemli mesajlar verdi. Dünyada yaşanan küresel ısınmanın Himalaya Dağlarında gözle görülür şekilde hissedildiğini belirten Mahruki, "15 yıl önce tırmandığım Everest ile şimdi tırmandığım
Everest aynı değil. Bölgenin en yüksek dağlarında buzulların eridiğine şahit olduk. Kar azalmış. Yıllar önce bölgede kaybolan dağcıların cesetleri erime ile yeni yeni yeryüzüne çıkıyor. Küresel ısınmanın etkileri gözle görülüyor" dedi.
Mahruki, son yıllarda dağcılığın ticarileşmesine dikkat çekerek bunun çevre kirliliğine sebep olduğunu, Nepal hükümetinin Everest'ten toplanan atıkları kilogram başına ücretlendirilerek satın aldığını söyledi. Konuşmasında temiz enerjiye de dikkat çeken Mahruki, şöyle konuştu: "Tırmanışta yanımızda taşıdığımız güneş panelleri ile elektriğimizi kendimiz ürettik. Akülerimizi bu panellerle şarj edip 110 voltluk enerji sağlıyorduk."
AKUT Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül de tırmanış macerasını anlatırken küçükken hep dağ resimleri çizdiğini söyleyerek, "Çizdiğim dağlara tırmanmak hep hayalimdi. Everest'e çıkarak bunu başardım. En güzeli zirveye ulaşmaktı. O zaman işte buradayım dedim" diyerek duygularını ifade etti.
Sevgül, 59 gün süren tırmanış sürecinde 11 kilo verdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Everest'te olmanın bedeli iyi bir dağcılık geçmişine dayanıyor. Bu zorlu tırmanışın yüzde 60'ı irade, yüzde 40'ı performansa dayanıyor. Psikolojik bir savaşın içine giriyorsunuz. Dayanıklılıkta bu savaş kadar önemli. Bunu başarmak çok güzel bir duygu." Fotoğraf ve video gösterisinden oluşan sunum sonunda Mahruki ve Sevgül dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.