Genelkurmay 'esit süre' dedi

Orgeneral Koşaner, askerlik süresiyle ilgili beklenen brifingini Başbakan'a verdi. TSK, hükümete 'Eşit süreli' askerlik önerdi. Son sözü Erdoğan söyleyecek



Orgeneral Koşaner, askerlik süresiyle ilgili beklenen brifingini Başbakan'a verdi. TSK, hükümete 'Eşit süreli' askerlik önerdi. Son sözü Erdoğan söyleyecek


Silah altında bulunan yüz binlerce Mehmetçik ile askere gitmeye hazırlanan gençlerin merakla beklediği 'Askerlik brifingi'nden 'Eşit süre' formülü çıktı. Hükümetin değerlendirmelerinin ardından konunun gelecek hafta MGK gündemine gelmesi bekleniyor.

9-12 AY SEÇENEĞİ
Gözler dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner buluşmasındaydı. Başbakanlık Konutu'nda yaklaşık iki saat mini zirveye, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Raif Akbaş'ın da aralarında bulunduğu askeri heyet katıldı. Görüşmeye ilişkin değerlendirmelere göre, günlerdir tartışılan iddiaların aksine Genelkurmay 'eşit süreli' askerlikte ısrarlı olduğunu ortaya koydu. Sınır birlikleri ve profesyonel askerlerle birlikte değerlendirilen konu çerçevesinde Türkiye'nin asker ihtiyacı, mevcut durum ve yeni sistemle gereken asker sayıları rapor halinde Başbakan'a sunuldu. Süre konusunda 9-12 ay aralığındaki seçeneklerin dillendirildiği belirtildi. Komutanların çalışmasında, 'eşit süreli' olmasına karşın üniversite mezunlarından farklı alanlarda yararlanılmasına ilişkin detayların da bulunduğu belirtildi.


YENİ YILA YETİŞECEK
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da, 'Toplantıda, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Eşit Süreli Askerlik Sistemi' başlıklı sunum çerçevesinde, askerlik sistemimizin mevcut durumu gözden geçirilmiştir' denildi. Askerlik süresi ve asker sayısını da etkileyecek çalışmayla özel hudut birliklerine ilişkin düzenlemenin yılbaşına kadar şekillenmesi öngörülüyor. Süreli askerlik yapanlar ise iç bölgelerdeki birliklerde daha pasif görevlerde rol alacak. 

BEŞ FARKLI UYGULAMA VAR
Mevcut sistemde 5 farklı uygulama var: 
- Kısa dönem: Üniversite mezunları 6 ay kısa dönem askerlik yapabiliyor.
- Uzun dönem: İlköğretim ve lise mezunları vatani görevlerini 15 ay yapıyor
- Yedek subay: Üniversite mezunları, 12 ay yedek subaylık yaparak askerlik hizmetini yerine getirebiliyor. 
- Dövizli askerlik: Yurtdışında yaşayanlar 21 günlük paralı eğitimle askerliklerini tamamlıyor. 
- Bedelli askerlik: Sadece belli dönemlerde çıkarılan modelle, ücreti yatıranlar 28 günlük askerlik eğitimi alıyor.

Ta Nea: Ankara diyalog önerdi
BAŞBAKAN Erdoğan'ın, dün başladığı kritik Yunanistan ziyareti öncesinde, Türkiye'nin Yunanistan'a, 'Havada gerilimin azalması için' diyalog önerisinde bulunduğu iddia edildi. Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, Erdoğan'ın geçen mayısta Atina'ya yaptığı resmi ziyarette Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya, Ege'de meydana gelebilecek bir kazanın önüne geçilmesi ve gerilimin azaltılması için karşılıklı diyalog önerisini getirdiğini, bunun da Yunan tarafından kabul gördüğünü yazdı.

'Hükümetin filoya yardımı kanıtlandı'
İSRAİL'DE  yayımlanan Haaretz gazetesinin iddiasına göre, Mavi Marmara gemisinde el konulan bilgisayarlardan birinde bulunan bilgiler, Türk hükümetinin filoya yardım ettiğini gösteriyor. Bilgiler, baskından 16 Mayıs'ta İstanbul'da yapılan bir toplantının tutanakları. Haberi İsrail istihbarat yetkililerine dayandıran gazete, organizatörlerin toplantıda 'Türk hükümeti başta desteğini ilan etmedi ama şimdi doğrudan destek alıyoruz' dediğini yazdı.

ANKARA