Erdoğan'dan komşuya diplomatik jest

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Yunan ilişkilerinde eşi görülmemiş bir jest yapıyor. Başbakan, "Akdeniz ülkeleri ve iklim değişikliği" konferansı vesilesiyle, Atina'ya 5 ay içindeki ikinci ziyaretini gerçekleştirecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Yunan ilişkilerinde eşi görülmemiş bir jest yapıyor. Başbakan, "Akdeniz ülkeleri ve iklim değişikliği" konferansı vesilesiyle, Atina'ya 5 ay içindeki ikinci ziyaretini gerçekleştirecek. İkili ilişkilerde atmosfer sıcak. Peki 5 ay önce imzalanan stratejik işbirliğinde ne kadar yol alındı?

Konferansa iki ülkeden başbakanlar ve 17 bakan katıldı.

Tarih 14 Mayıs'tı. Türkiye ile Yunanistan arasında, yüksek düzeyli işbirliği için adım atıldı.

Taraflar, 22 önemli konuda iyi niyetlerini imzalarla somutlaştırdı.

Başbakan Erdoğan'ın mayıs ayındaki Atina ziyareti için, "Türk-Yunan ilişkilerinde dönüm noktası" denildi. Ama aradan geçen 5 ayda, imzaların atıldığı 22 anlaşmadan sadece ikisinde ilerleme sağlandı.

Yunanistan yeşil pasaportlu Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırdı ve her yıl 1000 kaçak göçmenin Türkiye'ye iadesi ile ilgili bir göçmen kabul bürosu açıldı.

Özellikle Ege konusundaki anlaşmazlık, Başbakan'ın ziyaretinde masada olacak. Ege ile ilgili tarafların son aylarda önemli ilerleme sağladığı iddiası da var. Ancak hem Yunan hem de Türk kaynakları, karşı tarafın esneklik gösterdiğini söylüyor.

İstanbul'daki Rum, Batı Trakya'daki Türk azınlıkların meseleleri de, Erdoğan-Papandreu görüşmesinde gündeme gelecek.

Kıbrıs meselesi

Atina'daki iklim konferansına büyük bir sürpriz olmazsa Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın katılması beklenmiyor. Erdoğan-Papandreu görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri de adadaki müzakereler olacak.

Ziyareti sütunlarına taşıyan Yunan basının gündeminde de Türk-Yunan anlaşmazlıkları var. Erdoğan'ın Yunan SKY televizyonuna verdiği demeci, Etnos gazetesi, "Erdoğan Ege'de her şeyi kendine istiyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

"Erdoğan, ürkek bir taşra politikacısı..."

Erdoğan'ın demeç verdiği Yunanlı gazeteci Aleksis Papahelas ise, yayın yönetmeni olduğu Kathimerini gazetesinde, "Erdoğan ve Türkiyesi" başlıklı bir yazı yayımladı, Erdoğan ile ilgili yorum yaptı:

"Erdoğan ile 2001 yılında Davos'ta karşılaşmıştım. Türkiye'den gelen ürkek bir taşra politikacısıydı ve bir köşede oturup konuşulanları dinliyordu. O şimdi kendini büyük bir gücün lideri hissediyor. Röportaj sırasında İsrail ve Netanyahu hakkında konuşmaya başlayınca öfke yüzünde kendini belli ediyordu. Ama aynı zamanda da İsrail'in ne tepki göstereceğini umursamaz gibiydi. Erdoğan belki önümüzdeki seçimlerde oy toplamak için öyle yapıyor. Ancak, bıraktığı izlenim uluslararası bir oyunda oyuncu olduğunu bildiği ve bunun da tadını çıkardığıdır."