ABD, sanal banka hırsızı 25 Rus'u tutukladı

ABD'de küresel suç şebekesinin üyesi oldukları ve sanal ortamda banka hesaplarından para çaldıkları gerekçesi ile 25 Rus gözaltına alındı. Zeus Trojan

ABD'de küresel suç şebekesinin üyesi oldukları ve sanal ortamda banka hesaplarından para çaldıkları gerekçesi ile 25 Rus gözaltına alındı. Zeus Trojan adlı virüsle kullanıcıların şifrelerini ele geçiren sanal hırsızlık şebekesinde yer alan Rusların toplam 3 milyon dolar çaldıkları iddia ediliyor. Mahkemeye çıkartılan 4 Rus tutuklanırken, şüphelilerin 30 yıla kadar hapsi isteniyor.

Rusya New York Başkonsolosluğu, tutuklanan dört Rus vatandaşının isimlerinin Adel Gataullin, Maxim Miroşniçenko, Kristina Sveçinskaya ve Yulia Sidorenko olduğunu, iki Moldova vatandaşı Viktoria Opinka ve Alina Turuta'nın da tutuklananlar arasında olduğunu bildirdi. Rusların kara para aklama, banka hırsızlığı ve resmi belgelerde sahtekarlık yapma gibi bir dizi suçlama ile mahkeme önüne çıkarılacakları beliritiliyor.

Savcılık, gözaltına alınan Ruslar'ın Doğu Avrupa'da bulunan hackerlar tarafında kullanıldığını, sanal ortamda transfer edilen paraların da açılan sahte hesaplarda tutulduğunu duyurdu.

Şebeke, sanal ortamda para çalmak için Zeus Trojan adı verilen bir virüs kullanıyor. Bilgisayar kullanıcıları ekranda bir anda ortaya çıkan bu virüse tıkladıklarında ya da kendilerine gönderilen bir ek dosyayı açtıklarında virüs aktif hale geliyor ve tüm şifreler virüsü kontrol eden hackerlerin bilgisayarına ulaşıyor. Sonra da sanal hırsızlar hesaplardaki parayı kendi hesaplarına transfer ediyor.