Sarıyer'de kentsel dönüşüm semineri

Sarıyer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Vakfı'nın (SODEV) işbirliğiyle düzenlenen yerel yönetim seminerinde, kentsel dönüşüm uygulamaları sosyal, ekonomik ve çevresel etkileriyle birlikte değerlendirildi.

Sarıyer'de kentsel dönüşüm semineri
Seminerde, deneyim ve bilgilerini paylaşan katılımcılar Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Doç. Dr. Arzu Kocabaş ve Şehir Plancı Murat Diren, kentsel dönüşümün sadece planlardan ibaret fiziki ve teknik bir süreç olmadığı, sosyal ve ekonomik değişkenleri ağır basan dinamik bir model olduğu görüşünde birleştiler.

Poligon’daki Orhan Saka Amatörler Evi’nde gerçekleştirilen seminer öncesinde görüşlerin aktaran Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de, Sarıyer’de kentsel dönüşüm konuşulacaksa buraya has koşulların iyi analiz edilmesi ve doğru çözüm üretilmesi gerektiğini belirterek, “Genellikle Avrupa’dan örnekler verilir. Ancak bu modellerin burada tam olarak uygulanması mümkün değil. Bu nedenle, biz kentsel dönüşümü, yerinde dönüşüm olarak algılıyor ve ilçemiz şartlarına en uygun modeli hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Başkan Şükrü Genç, belediye olarak ciddi çaba içinde olduklarını, bunun neticesinde de kentsel dönüşüm kavramının Sarıyer’de artık yerinde dönüşüm olarak algılanmaya başladığını ifade derek, “Artık yerinde dönüşüm kavramı sıkça telafuz ediliyor. Bu da bizi sevindiriyor” diye konuştu.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Şehir Plancısı Murat Diren yaptığı sunumda Londra’da yapılan kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgiler verdi.

Kentsel dönüşüm üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Doç. Dr. Arzu Kocabaş, ketsel dönüşümün kavramsal açılımı üzerine yaptığı sunumda, kentsel dönüşümü, sürdürülebilir kentsel yenileşme olarak tanımladı. Kavramın 1980’den beri gündemde olan tanımı üzerinde durarak, tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Kentsel dönüşümün kamu ve özel sektörün birlikte gerçekleştirebileceği uzun vadeli bir süreç olduğunu vurgulayan Arzu Kocabaş, kentsel dönüşümün, ekonomik gelişme, sosyal doku ve ekolojik boyut arasında denge kurularak gerçekleştirilmesinin doğru olacağını ifade ederek, “Kentsel dönüşüm, bölgenin ekonomik yarışabileceğini sağlamalı, yoksulluk oranını azaltmalı, yaşam koşullarının düzenlemeli, enerji tasarrufu, bina yalıtımı ve atıkların dönüşümü gibi konuları çözecek biçimde olmalı” dedi.

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise kentsel dönüşümün sadece binaların yenilenmesiyle değil; yoluyla, altyapısıyla, suyuyla, enerjisiyle, sağlıklı bir çevre oluşturmasıyla ve çocukların geleceğini garanti edildiği bir model olarak algılanması gerektiğini anlatarak, “Bunun dışındaki yaklaşımın kentsel dönüşümle ilgisi yoktur. Rantsal dönüşümle ilgisi vardır” görüşlerini savundu.

İstanbul’da İstinye ile Haliç’i bir kanalla birbirine bağlamayı ve ulaşım sorununu çözmeyi hedefleyen bir proje ortaya atıldığını ifade eden Cemal Gökçe, “Bu nasıl olur siz, varolan deniz yolunu doğru kullanmıyorsunuz. Farklı arayışlara giriyorsunuz. Bu rant anlayışının sonucudur” dedi.

Kentsel dönüşüm anlayışını eleştiren Gökçe, “İstanbul’da yapılan kentsel dönüşüm projeleri, siyasal erkin gücünü pekiştiren birer mekana dönüşmüştür. Toplumsal bireyler türdeş olmanın birer aracı haline gelmiştir. İstanbul’daki dönüşümü öyle düşünmek gerekiyor. Yapılan uygulamalarla maalesef, enerji, üretim, ulaşım, sosyal aktiviteler gibi konular sorun olmaktan çıkmamış, daha karmaşıklaşmıştır” diye konuştu.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay ise Sarıyer’deki yerleşim ve nüfus yapısının yıllar içindeki gelişimi hakkında bilgi vererek, “Yapılan imar planlarının uygulanmasında kentsel dönüşüm modeli bir araçtır. Ancak, Sarıyer’de uygulanabilen bir kentsel dönüşüm modeli henüz yok. Biz Sarıyer Belediyesi olarak, bölgemizde bir model hazırlamaya çalıştık. Sivil toplum kuruluşlarını, mahalle derneklerini, muhtarları ve uzmanları da dahil ederek bir çalışma başlattık. Acaba kentsel dönüşümü yanlış mı anlıyoruz, neden yapamıyoruz? diye görüş alışverişinde bulunduk. Sonuçta gördük ki kentsel dönüşümün içinde halk yok” dedi.

Bu sorunun aşılması için imar planlarının revize edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, geliştirilecek yerinde dönüşüm modelinde sosyal mahalle dokusunun bozulmadan, Sarıyerli kimliğini taşıyan insanların yıllardır yaşadıkları yerlerden edilmeden, hayatlarına devam etmesini temel alacaklarını söyledi.Bu amaçla, Sarıyer Belediyesi bünyesinde Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü’nü hayata geçirdiklerini de sözlerine ekleyen Sevgi Atalay, konuşmasını “Örnek modeller oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her bölgede farklı dinamikler olduğu için değişik sosyal ve fiziksel çözümleri gözetiyoruz” şeklinde bitirdi.

Poligon’daki Orhan Saka Amatörler Evi’nde pazartesi ve çarşamba günleri devam eden seminerlerle ilgili ayrıntılı bilgilere ve derslere kayıt formuna, www.sariyer.bel.tr adresindeki duyurular bölümünden ve www.sodev.org.tr’den ulaşılabilir.