Ceviz Hastalığına Karşı Önlemler

Van'ın Gevaş İlçe Tarım Müdürlüğü, ceviz hastalığı olan Ceviz Antraknozu (Gnomonia leptostyla) konusunda çiftçileri bilgilendirmek amacı ile el broşürü dağıtıldı.

Ceviz Hastalığına Karşı Önlemler
Amaçlarının çiftçileri bilgilendirmek olduğunu belirten İlçe Tarım Müdürü Suat Özek, ayrıca alınması gereken önlemlerle ilgili eğitim vermeye çalıştıklarını belirtti. Özek, "Hastalığın etmeni fungustur, fungusun saprofik ve parazit olmak üzere 2 devresi vardır. Saprofik dönem sonbaharda yere dökülen ölü yapraklarla başlar, ilkbahar da peritesyumun olgunlaşmasına kadar sürer. Parazit dönem ise, fungusun ilkbahadan itibaren canlı dokularla sürdüğü yaşamını kapsamaktadır. İlkbaharda bitkiler uyanırken, havanın yağışlı geçme durumuna göre, bir önceki yılda bahçede kalan ölü yaprak dokuları üzerinde peritesyum gelişimini tamamlar. Dallarda gelişen yaprakçıkları, yarı büyüklüğünü geçtikten sonraki dönemden itibaren enfekte ederler. Penetrasyon noktasının çevresinde, enfeksiyondan 12-14 gün sonra gözle görülür şekilde renk açılmaları olur. Daha sonra bu kısımlar sarımsı bir hale çevrilerek, orta kısımlar açık kahverenginden koyu kahverengine değişen nekrotik dokulara dönüşür. Bu dokular üzerinde ve daha sonra etmenin kirli beyaz miselyum kitlesi üzerinde toplu iğne ucu gibi ve iç içe konsantrik daireler şeklinde dizilmiş aservulusları oluşur ve çıplak gözle kolayca görülebilir" dedi.
BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Müdür Özbek, belirtiler ve yayılışı hakkında da bilgiler vererek, "Ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Daha çok bir yaprak hastalığı olmasına rağmen şiddetli enfeksiyonlarda yeşil meyve kabuğunu enfekte ederek meyve içine de geçer. Nekrotik lekeler başlangıçta yaprakçık yüzeyinde noktalar halinde olup, zamanla birleşerek yaprakçığın belirli bir kısmını veya tamamını kaplar. Ağaç hastalıktan dolayı yaz ortalarında hastalıklı yaprakların kenarları oluşan nekroz nedeniyle kırılır, kurur ve bu yapraklar zamanından önce dökülür. Hastalıklı meyvelerin yeşil kabuğu üzerinde, noktalar halinde veya birleşik nekrotik lekeler bulunur. Hasta meyvelerin yeşil kabuğu kaldırıldığında sert kabuk üzerinde koyu lekeler görülür ve böyle meyveler çürür. Yaz aylarının yağışlı geçmesi ve yüksek çiğ oranı sekonder enfeksiyonların artmasına yol açar .Bunun sonuncunda hastalık hızla yayılır. Hastalık nedeni ile yapraklarda fotosentez alanı azaldığı için bir sonraki yılın sürgün ve meyve oluşumu olumsuz yönde etkilenir verim azalır" diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİMİZİN SONBAHARDA YAPMASI GEREKENLER
Çiftçilerin sonbahar mevsiminde yapılması gerekenler hakkında da önemli bilgiler veren Özbek, "Primer enfeksiyon kaynağı olan ve yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Üzerinde hastalığın lekesi ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar budanıp uzaklaştırılmalıdır. Belli aşamalarda ilaçlamalar ve yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak ve enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır" şeklinde konuştu.