KKTC eski Cumhurbaşkanı Talat: Eroğlu, Hristofyas'a nazaran çözüme karşı daha istekli

KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, uluslararası topluluk içerisindeki genel kanının, Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs sorununa çözüm bulma aşamasında

KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, uluslararası topluluk içerisindeki genel kanının, Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs sorununa çözüm bulma aşamasında Dimitris Hristofyas'a nazaran daha ikna edici olduğunu söyledi. Rum basınından Kathimerini gazetesine konuşan Talat, uluslararası topluluk içerisindeki genel kanının, Hristofyas'ın çözüm için hazır olmadığı şeklinde olduğunu dile getirdi. Talat, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun çözüme ilişkin isteği konusunda daha ikna edici göründüğünü söyleyebileceğini ifade etti.

Kathimerini gazetesine açıklamalarda bulunan Talat, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen doğrudan müzakereler sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Kathimerini gazetesi muhabirinin "Hristofyas'la anlaşma olasılığınız yüksek olduğu halde ir çözüme varamamanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Talat, şöyle cevap verdi: "Ortak bir hedefimiz olduğunu düşünüyorduk; fakat müzakere masasında istediğimiz sonuçları alamadık. Ne yazık ki Hristofyas, çözüme ulaşmamız için; gerekli olan faaliyetleri gerçekleştirme konusunda hazır değil. Çok temkinli görünüyor, sorumluluk üstlenmekten korkuyor. Bu şekilde de ciddi bir müzakereye giremezsiniz."

ANNAN PLANI ÇERÇEVESİ DIŞINA ÇIKTIĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM

Müzakere masasına koyduğu önerilerin Annan Planı çerçevesi dışında olduğunu düşünmediğini kaydeden Talat, Türk tarafınca birtakım küçük değişiklikler yapılmış olabileceğini; fakat bunların tam anlamıyla mantıklı olduğunu da dile getirdi. "Tüm TC kökenlilerin kalması gerekeceği konusundaki ısrarı ve Güzelyurt'un iadesini kabul etmediği" şeklindeki iddialar hakkında ise Talat, Güzelyurt'la ilgili söylenenlerin geçerli olmadığını, çünkü toprak konusunun özünü tartışmaya başlamadıklarını söyledi.

TC kökenli vatandaşların hepsinin oldukları yerde kalması gerekeceğini de söylemediğine işaret eden Talat, "Benim söylediğim şey, Hristofyas'ın kabul etmeye hazır olduğu 50 bin rakamıyla birlikte, neredeyse hepsinin kalmasının mümkün olduğu şeklindeydi." dedi.

"HRİSTOFYAS BENİM KAYBETMEME BEN DE ONUN KAZANMASINA SEBEP OLDUM"

Gazetecinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinde Hristofyas'ın etkisi olup olmadığını sorusuna Talat, "Ben Hristofyas'ın başkanlığa seçilmesine, onun da benim başkanlıktan uzaklaştırılmama katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Benim siyaseti yapış şeklimle, Tassos Papadopulos'un Kıbrıs sorunundaki politikasını ortaya çıkardım ve bu da Hristofyas'ın seçilmesine yol açtı. Öte yandan Hristofyas müzakere masasında muhafaza ettiği tavırla birlikte, Kıbrıslı Türk liderliğinin başına Sayın Eroğlu'nu getirdi." yorumunda bulundu.

Kıbrıs sorununu doğru bir şekilde müzakere ettiği ve çözüme ulaşılması için her şeyi yaptığı konusunda vicdanının rahat olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs sorununun tarihinde ilk kez Kıbrıs Türk tarafı olarak tüm süreç içerisinde başrol üstlendiklerini, inisiyatifler aldıklarını, öneriler sunduklarını ve çözüm gidişatına yönelik hareket etmesi için Türkiye'yi etkilediklerini dile getirdi.