Şampiyon kadın çiftçiden ilginç yorum: Seneye herkes domates ekecek ve onlar çöpe gidecek

Son günlerde fiyatı hızla yükselen ve 8 liraya dayanan domatesteki bu artış çiftçiler arasında endişeyle izleniyor. 2007 yılında Kadın Çiftçiler Yarış

Son günlerde fiyatı hızla yükselen ve 8 liraya dayanan domatesteki bu artış çiftçiler arasında endişeyle izleniyor. 2007 yılında Kadın Çiftçiler Yarışması'nda Türkiye birincisi olan Fatma Yıldırım, domatesteki fiyat artışının yanlış politikadan kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, gelecek yıl bütün çiftçilerin domates ekmeye yöneleceğini, bu kez de fiyat ucuzluğundan ürünün derelere döküleceğine inandığını belirtti.

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ve Dünya Gıda Günü sebebiyle Antalya Tarım İl Müdürlüğü'nde bir etkinlik gerçekleştirdi. Kadın çiftçilerin yoğun olduğu toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gürsel Karabayır, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin ve davetliler katıldı. Toplantıya, 2007 yılında da 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' adlı yarışmada Türkiye birincisi olan Korkuteli Çomaklı köyünden Fatma Yıldırım damgasını vurdu. Protokol konuşmalarının ardından söz verilen Fatma Yıldırım'ın konuşması dikkat çekti.

Türk toplumunda kadının hiçe sayıldığını ifade eden Yıldırım, "Hele benim yaşadığım yerlerde, 'Kadın eğitilse ne olur' diyorlar. Oysa öyle değil, kadının eğitilmesi çok önemli. Bunu ben bir feminist olarak söylemiyorum. Tarımla ilgili üzücü olaylar yaşanıyor, bunu bildiğim için söylüyorum." dedi.

Türkiye'de çiftçilere yol gösterilmemesinden şikayet eden Yıldırım, domatesin fiyatının 8 TL'ye kadar yükselmesini uygulanan yanlış tarım politikasına bağladı. "Geçen yıl derelere döktüğümüz domatesi bu sene neden yiyemiyoruz?" diye soran Yıldırım, para etmediği için seneye domatesin yine derelere döküleceği iddiasını içeren sözlerine şöyle açıklık getirdi: "Gelecek yıl herkes domates ekimine yönlenecek. Ülkede domates fazlalığı olmasından dolayı bu kez fiyatlar ucuzlayacak. Herkes para etmeyen domatesleri derelere, çöplere dökecek. Birileri bize yol göstersin. Ne ekeceğimiz konusunda yardımcı olsun."

Kırsalda yaşayan kadınların eğitimine 1997 yılından itibaren ağırlık verildiğini dile getiren Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, 2 yılda 400'e yakın köyde eğitim verdiklerini dile getirdi. Erçin, 7 bin 963 kadın çiftçinin bu eğitimlerden yararlandığı bilgisini verdi.