İMO Şube Başkanı Şahin : Sel, Bursa'ya acı bir tecrübe yaşattı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, yağışlar sonrasında etkili olan selin kente acı bir tecrübe yaşattığını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, yağışlar sonrasında etkili olan selin kente acı bir tecrübe yaşattığını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısında 'Taşkın Gerçeği ve Bursa' konusunu ele aldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, sel felaketinden dolayı yaşanan yıkım ve oluşan zararlarda en önemli etkenin, dere yataklarına yapılan müdahale ve dere yataklarının işgali olduğunu belirtti. Şahin, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 7 Ağustos 2009 tarihli 5471 sayılı İçişleri Bakanlığı'na yazdığı Başbakanlık genelgesine dayanarak, kamu kurumları tarafından oluşturulan 'Taşkın Koordinasyon Kurulu'nun, Bursa'da yaşanacak olası taşkınlara karşı sadece Hasanağa Bölgesi'nde bir köprü dışında gözle görünür bir icraatın olmadığını kaydetti. Şahin, "Bursa olarak en büyük şansımız baraj kapaklarının kapalı olması ve barajların doluluk seviyesinin maksimum olmamasıydı. Eğer bu yağışta barajlar maksimum seviyede olsaydı, özellikle Nilüfer'de ciddi sıkıntılar yaşanırdı." dedi.

"ÖNCELİĞİMİZ ALTYAPI ÇALIŞMALARI OLMALI"

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaşanan sıkıntıları 'Sözün bittiği nokta' olarak değerlendiren Şahin, "Yaşanan bu acı tecrübelerden sonra, kentimizin öncelikleri doğru şekilde tespit edilerek, yöneticilerimiz buna uygun politikalar geliştirmeli. Bugün gördük ki, Büyükşehir Belediye bütçesinin önceliğini istimlâk ve altyapı çalışmaları almalı. Bu yönde BUSKİ'ye büyük görevler düşüyor." şeklinde konuştu.

Şahin, ülke genelindeki 16 büyükşehir belediyesi içerisinde, kentleşme açısından Bursa'nın 15'nci sırada olduğunu ve bu duruma en büyük etkenin kaçak ve çarpık yapılaşma olduğunu vurguladı.

Son 50 yıldır, başta Uludağ yamaçları olmak üzere, gerek dere yatakları, gerekse de Bursa ovasında yaşanan kaçak ve çarpık yapılaşmanın, Bursa'yı ciddi anlamda yıprattığını hatırlatan Şahin, taşkın alanlarının imara açılarak başta DSİ olmak üzere hiçbir meslek odasının görüşü alınmadan yapılan planlamaları anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

"2500 EV, İŞYERİ, FABRİKA VE 3 MİLYON METREKARE TARIM ARAZİSİ KULLANILAMAZ DURUMDA"

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık da, 'Taşkın Gerçeği ve Bursa' konusunda hazırlanan basın bildirisini okuyarak, sağanak yağışların ardından 'metropolköy' Bursa'da yaşamın felç olduğunu, ciddi su baskınlarının yaşandığını ifade etti.

Başta stratejik öneme sahip Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) olmak üzere, terminal ve kamu tarafından yapılan birçok binanın ciddi şekilde etkilendiğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Uyanık, "Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Kestel, Gürsu, İnegöl, Gemlik ve Yenişehir ilçelerinde 2500 civarında ev, işyeri, fabrika ve 3 milyon metrekare tarım alanı kullanılmaz hale gelmiştir." dedi.

Meslek odaları olarak, başta deprem olmak üzere Bursa'nın doğa olaylarına karşı hazırlıklı olmadığını kent yöneticilerine sürekli hatırlattıklarını vurgulayan Uyanık, ancak bu yöndeki girişimlerinin sürekli kulak arkası edildiğini ileri sürdü.

Uyanık, şunları kaydetti: "Bir parça daha kentsel arazi kazandırmak için dere yataklarını daraltan ve kentsel kullanıma açan, kentimizi beton yığını haline getiren, yağmur suyunun toprakla buluşacağı, emileceği alanları imar alanlarına dönüştüren, hiçbir mühendislik ölçütlerini gözetmeden 'ben yaptım oldu' mantığı ile milyonlar harcayarak yanlışı inşa eden yöneticilerimiz, yaşananların sorumlularıdır."

Toplantıda ayrıca, 'Taşkın Gerçeği ve Bursa' konulu barkovizyon gösterimi yapılırken, Bursa'da selden etkilenen bölgeler ve mevcut sıvılaşma alanları uydu üzerinden hazırlanan bir programla değerlendirildi.