TÜDEF, Ekmeğe zam kararını yargıya taşıyacak, gerekirse boykot yapacak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun buğday fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek ekmeğe zam kararı almasının yankıları sürüyor. Tüketici Dernekleri

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun buğday fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek ekmeğe zam kararı almasının yankıları sürüyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, zam kararını önce Rekabet Kurulu'na ardından yargıya taşıyacaklarını söyledi. Yılmaz, ekmekte zam konusunda gerekirse boykota gideceklerini açıkladı.

Bursa Tüketiciler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısınad Fırıncılar Federasyonu'nun alıdğı ekmeğe zam karanını eleştiren TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, kırmızı etle başlayan, yaş meyve ve sebzeyle devam eden keyfi uygulamanın tüketiciyi sıkıntıya soktuğunu söyledi.Ekmeğe 2008'den buyana yüzde 40'ın üzerinde zam yapıldığını hatırlatan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) verilerine göre bu sene Türkiye'de buğday rekoltesinin geçen yıla göre arttığını, buna rağmen ekmeğe zammın gündeme gelmesinin şaşkınlıkla karşılandığını kaydetti. Yılmaz, "Ekmek zammına genel girdiler ve buğday fiyatlarının gösterilmesi savı da gerçeği yansıtmamaktadır. TMO verilerine göre, buğdayda ülkemizin bir sorunu olmadığı vurgulanıyor. Özellikle buğdayda verimlilik açısından ülkemiz birçok ülkeyi geride bırakmıştır. Buğday ekim alanları da 2007'den buyana sürekli artmıştır. Zaten 2009 rekoltesi de bunu ortaya koymuştur. 2008 yılı başındaki yüzde 40 fiyat artışı, 2008z ve 2009 yılı enflasyon rakamları ile birlikte değrelendirildiğinde yapılan zammın haksız ve keyfi olduğu anlaşılmaktadır" dedi.

Ekmeğin, tüketicinin en temel gıdası olduğunu anlatan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin ekmeğiyle oynamanın kimsenin hakkı olamayacağını dile getirdi. Ekmeğe zam istemenin kazançtan öte bir anlam taşımadığını savunan Yılmaz şöyle devam etti: "Fırıncılara sesleniyoruz; zammınızı geri çekin, yoksa alışverişimiz bozulur. Tüketici sahipsiz ve korumasız değildir. Tüketiciye yapılan yanlış Bağdat'tan değil rekabet Kurulu'ndan ve yargıdan dönecektir. Hüküm etin ve valililiklerin emekli memur maaş zamlarını da gözönüne alarak ekmeğe zam yapılmasına müsaade etmemelerini bekliyoruz. Bu keyfi uygulamaya karşı önce Rekabet Kurulu'na başvuruyoruz, ardından konuyu yargıya taşıyacağız. Gerekirse boykot yapacağız. Tüketicinin hakkı olan boykot yaparak fırıncılara gerekli tepkiyi vermemiz gerekiyor".