Tema Vakfı'nda 'Açlığa Karşı Birleşelim' Çağrısı

TEMA Vakfı, toprağın korunarak yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanların gıda güvenliğinin kazanılması için arazi kullanım planının zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu

TEMA Vakfı, toprağın korunarak yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanların gıda güvenliğinin kazanılması için arazi kullanım planının zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
TEMA Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) 2010 Yılı Dünya Gıda Günü'nün ana temasını bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde açlıkla mücadele için sürdürülen çalışmalara ve çabalara dikkat çekmek üzere 'Açlığa Karşı Birleşelim' olarak belirlendiği kaydedildi. Dünya üzerinde çeşitli sebeplerden dolayı bir milyar insanın kronik açlık yaşadığını ifade eden TEMA Vakfı yetkilileri, "Bir başka deyişle 6 milyarlık dünya nüfusunun altıda biri daha önce hiç yaşanmamış bir şekilde yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Üçyüz milyonu aşkın çocuk yalnızca yeterli beslenemediği için, zihinsel ve bedensel özür trajedisini yaşıyor. Dünya ölçeğinde yaşanan trajik tablo, ülkemiz açısından da aynı ölçüde geçerlidir. İnsanların yüzde 11,2'si proteince, yüzde 17'5'i kalorice yetersiz beslenmekte, bu oranlar Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara kadar çıkmaktadır. Araştırmalar et, süt, meyve ve sebze gibi temel besinler açısından kişi başına tüketimin giderek azaldığını göstermektedir. İnsanımız aday olduğumuz AB ülkelerinin üçte biri kadar hayvansal protein tüketebilmektedir. İnsanlarımız protein ve enerji ihtiyacının yarısını ekmekten karşılamaktadır. Beslenme yetersizlikleri yüzünden çocukların yüzde 20'sinde büyüme geriliği, yüzde 5-15'inde kemik bozuklukları yaşanmakta. Bebek ve çocuk ölümleri gelişmiş ülkelerin on katına varmaktadır. Doğan her on çocuktan biri, beş yaşına ulaşamadan ölmektedir. Üstelik bu ölçüde ağır beslenme ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bulunan Türkiye, her yıl nüfusa eklenen 1.5 milyon yeni insanımıza ekmek ve aş bulmak zorundadır" diye konuştu.
Beslenme sorununun temelinde eğitimden gelir düzeyine, gelir dağılımı bozukluğundan geleneksel davranışlara, çevre bozulmasından denetim yetersizliklerine kadar çok sayıda etken bulunduğuna dikkati çeken TEMA Vakfı yetkilileri, şöyle devam etti:
"Ne var ki tümü önemli olan bu olumsuzlukların çok daha ötesinde, yeterli ve kaliteli besin üretememek sorunu yatmaktadır. Çünkü, esasen yeterli ve dengeli beslenemeyen ve hızla artmaya devam eden toplumumuzu insanca beslemenin ön koşulu, yeterli ve kaliteli gıda üretimi yapmaktır. Gıda güvenliği artık sadece aç insanların karnını doyurmak için değil, ulusların bağımsızlıklarını koruyabilmeleri için temel gerekliliktir. Türkiye, halkını insanca yaşatmak için, tarımsal üretimini geliştirmek zorundadır. Tarım üretimini geliştirmek için önce toprağını korumak, toprağını ıslah etmek ve verimli kılmak zorundadır. Çünkü toprak yoksa üretim de hayat da yoktur. Bu nedenledir ki, doğal kaynakların hızla bozulduğu ve tükendiği, insanlığın yaşam ihtiyaçlarının giderek çeşitlenip çoğaldığı bir dünyada ve bir Türkiye'de, toprağa sahip çıkmak yaşama sahip çıkmaktır, çocuklarımızın ve yeni kuşaklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır. Ülkemiz her yıl 500 milyon ton, her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybetmektedir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen arazi kullanım planlamasını yapmış değildir. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılmakta veya işgal edilip yapılaşmaya açılmakta veya tarlaya çevrilmekte, sulak alanlar kurutulmaktadır. Gıda güvenliği artık sadece aç insanların karnını doyurmak için değil, ulusların bağımsızlıklarını koruyabilmeleri İçin temel gerekliliktir. Toprağımızın korunması, korunan toprağımızdan yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanımızın gıda güvenliğinin kazanılması için TEMA Vakfı, 2010 yılı Dünya Gıda Günü'nde ülkeyi yönetenlere 'Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması' yapılması çağrısında bulunmaktadır. TEMA'nın hazırladığı Arazi Kullanım Planlaması Yönergesi'nin Bakanlıkça uygulanmasını beklemekteyiz."