Sivas'ta 'Açlığa karşı birleşelim' paneli

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü etkinlikleri çerçevesinde 19 Ekim Salı günü Cumhuriyet Üniversitesi işbirliğiyle 'açlığa karşı birleşelim' k

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü etkinlikleri çerçevesinde 19 Ekim Salı günü Cumhuriyet Üniversitesi işbirliğiyle 'açlığa karşı birleşelim' konulu bir panel düzenleyecek. Günümüzde 1 milyar insanın aç olduğunu, her yıl 6 milyon çocuğun açlıktan öldüğünü ve 2 milyar insanın temel vitaminlerden yoksun beslendiğini belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, 1 milyar kişinin de açlık sınırında yaşadığını kaydetti. Beykaya, tüm insanlığın temel besin maddelerine erişiminin sağlanması için dünyanın tüketim bazlı bir dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti.

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde, kamuoyunda tarım ve gıda konularına ışık tutmak ve bilinç oluşturmak amacıyla her yıl belirlenen değişik temalar çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirten Beykaya, bu yıl kendilerinin de Cumhuriyet Üniversitesi işbirliği ile 'açlığa karşı birleşelim' konulu bir panel düzenleyeceklerini söyledi. Gıda hakkının, uluslararası toplum tarafından açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması ve kalkınma sürecinin hızlandırılması ve derinleştirilmesi yönünde önemli bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Beykaya, "Gıda hakkı, bireyin yaşamı için gerekli yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin sağlanması anlamına gelir ve en temel evrensel insanlık haklarından biridir. Tüm insanlığın devamlı olarak yeterli gıdaya ulaşımının sağlanması sadece ahlaki bir yükümlülük değil yüksek geri dönüşümü olan ekonomik bir yatırımdır. Bu en temel insan hakkının yerine getirilmesidir. İnsanların yeterli ve kaliteli beslenmenin önemi konusunda eğitilmesi ve mevcut gıda ile ilgili problemlerin çözümünde toplumsal bir bilinç ve sosyal bir konsensüsün oluşturulmasına çalışılmalıdır. Bu konudaki ödevlerimizi kamu, üreticiler ve tüketiciler olarak paylaşmamız lazım. Kamu gerekli kanuni çalışmalar ve gerekli olan denetimleri yapma, üreticilerin sağlıklı ve güvenilir gıda üretme, tüketicilerin ise, seçici olmaları aldığı gıdaya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir." dedi.