Ceyhan Ovası'nda pamuk üretiminin artması istihdama yansıdı

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Çukurova'da son 2 yılda üretimi artan pamuğun, 30 yıldır atıl bekleyen çırçır ve prese fabrikalarını hareket

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Çukurova'da son 2 yılda üretimi artan pamuğun, 30 yıldır atıl bekleyen çırçır ve prese fabrikalarını harekete geçirdiğini belirterek, bu fabrikaların bin 500 kişiye istihdam sağladığını söyledi.

İlçede geçen yıl 50 bin dönüm arazide pamuk üretimi yapıldığını aktaran Tezcan, "Bu yıl bu rakam 90 bin dönüme ulaştı. Ünlü yazar Orhan Kemal'in romanlarında bereketli topraklar diye anılan Ceyhan Ovası tamamen beyaz bir gelinlik gibi süslendi. Üretimin artmasıyla çırçır ve prese fabrikaları da faaliyete başladı. Yaklaşık 25 fabrikanın faaliyete geçmesiyle bin 500 kişiye istihdam oluştu." dedi.

Tezcan, "Adana beyaz altın pamukla tekrar tanışması ile Türkiye'nin pamuk başkenti olmuştur. Özellikle de Ceyhan Ovası bugün dünyanın sayılı bereketli ovası içerisinde yer almıştır." diye konuştu.

1980'li yıllarda iktidarların yanlış pamuk politikaları yüzünden pamuğu yurt dışından ithal etmeye başladıklarını anlatan Tezcan, "1980'li yıllardan önce dünyaya pamuk ihraç eden ülkeler içerisinde üçüncü ve dördüncü sıradaydık. Ne yazık ki 80'li yıllardan sonra bir şekilde pahalı girdi maliyetleri oldu. Bunun içerisinde pamuk tohumu, kimyevi gübre mazot başta gelmekteydi. Bu sebepden dolayı üreticimiz pamuk ekmemeye başlamıştı. Ve üretici çiftçiler daha sonra da girdi maliyetleri daha az ve pamuğa göre ekimi, bakımı daha kolay olan mısıra yönelmiştir." şeklinde konuştu.

Ceyhan'da 2008–2009 yılı itibari ile pamuk üretiminin yüzde 40 artışla altın çağını yaşadığını belirten Tezcan, "Bunun yanında kimyevi gübre fiyatları da son 4–5 yılın ortalamasının aşağısında seyretti. Zirai mücadelenin 1980 yıllarındaki gibi yoğun olmaması, zirai ilaçların da eskiye göre girdi maliyetlerinin daha az yer bulması sonucu Ceyhanlı üreticileri pamuk üretimine yöneldi. Dünya pamuk politikasına bakıldığı zaman, Amerika'da son 10 yıldır pamuk üretimi ciddi manada daralırken, Yunanistan'da da üretim alanı azalmış olduğu görülüyor. Dünyada da balya pamuk stoğu son yılların en minimum seviyesine düştü. Hal böyle olunca da pamuk özellikle dünya piyasalarında artış trendine girdi. Tabii dünya pamuk piyasasındaki artış ülkemize de yansımış oldu. Geçtiğimiz yıla göre ülkemizde, kütlü pamuk serbest piyasasında fiyatı yüzde 60 artış gösterdi. Bu artış ise pamuk ekimi yapmayan diğer üreticileri de,pamuk üretimine yönlendirmiştir." ifadesini kullandı.

2011–2012 yılının da pamuk için iyi bir yıl olacağını anlatan Tezcan,"Pamuk üreticileri içinde bu yıllar bol kazançlı olacaktır. Bölgemize bakacak olacak olursak, çırçır ve prese fabrikalarımız yani kütlü pamuğun çiğitten ayıran çırçır fabrikaları bölgemizde en fazla Ceyhan ilçesinde bulunuyor. Bölgemizde 1980 yılında pamuk üretimi ciddi manada daralmıştı. Hemen hemen minimum seviyeye gelmesi Adana, Tarsus ve Karataş gibi yerlerde fabrikalar birer birer kapanmıştı. Bu fabrikaların ve üretimin en yoğun olduğu ilçede Ceyhan'dı. 80 yıllarda takip ederek bu yaklaşık, bu 25 yıllık süre içerisinde yaklaşık 25 ile 30 çırçır ve prese fabrikaları minimum seviyeye daha sonra ise tamamen kapanmıştı. Ve milyon dolarlık bu tesisler atıl duruma düşmüştü." şeklinde konuştu.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, milyonlarca dolar değerindeki bu tesislerin tekrar faaliyete geçmesinin çok sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.