Yeşilırmak Sınır Kapısı açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum kesimi arasındaki yedinci sınır kapısı Yeşilırmak Sınır Kapısı, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stef

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum kesimi arasındaki yedinci sınır kapısı Yeşilırmak Sınır Kapısı, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin de katıldığı törenle hizmete açıldı.

Törende konuşan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, açılan geçiş noktalarının iki toplumun yakınlaşmasına olanak sağlayacağını söyledi. Hristofyas, iki toplumun birlikte yaşamasının mümkün olmadığına dair bilinen milliyetçi çevrelerin argümanlarının 2003'ten itibaren kağıttan bir kale gibi yıkıldığını belirtti.

Açılan sınır kapısının Kıbrıs sorununun yerini tutmayacağını da belirten Hristofyas, asıl hedefin ''Kıbrıs'ın her yerinde serbestçe dolaşabilecekleri şartları yaratacak kapsamlı bir çözüm bulunması olduğunu'' söyledi.

Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın açılımasıyla beraber bölgenin hem ekonomik hemde sosyal oalrak kalkınacağını belirten Hristofyas, ''En üst hedefimiz, olguları tamamen normalleştirecek ve Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin ortak vatanlarının birleşik federal Kıbrıs'ın her yerinde serbestçe dolaşabilecekleri şartları yaratacak kapsamlı bir çözüm bulunması olmaya devam ediyor." dedi.

Kıbrıslı Türkler ve Rumların anlaşarak çözümü bulmalarını ve bunun ''Kıbrıslıları kendi ülkelerinin gerçek efendileri haline getirecek bir çözüm'' olması gerektiğinin altını çizen Hristofyas, bu durumu 'hayatının hedefi' diye nitelendirdi.

Hristofyas bir yıl önce vefat eden Yeşilırmak muhtarı Yüksel Kabaran'ı da anarak, Kabaran'ın geçiş noktasının açılması konusunda başı çekenlerden biri olduğuna vurgu yaptı. Hristofyas, "Bugün burada, aramızda olamamasından dolayı üzgünüm." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise kapının açılması için mutabakatın selefi Mehmet Ali Talat döneminde sağlandığını hatırlatarak, bu taahhüdü gerçekleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Eroğlu, kapının açılması için destek verenlere teşekkür ederken Anavatan Türkiye'yi de unutmadı.

Rum kesimi ile kapıların açılması fikrini prensipte desteklediğini belirten Eroğlu, Pile-Yiğitler yolunun yapılması ve Aplıç kapısının açılması için diyalog çağrısında bulundu.

Kıbrıs sorununa yıl sonuna kadar çözüm bulunmasından yana olduklarını vurgulayan Eroğlu, "Bu kapının açılışı gibi güven yaratıcı önlemler de bu sürece katkı yapacaktır diye düşünüyorum.''şeklinde konuştu.

FÜLE, BERLİN DUVARI'NIN YIKILIŞINI HATIRLATTI

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla Avrupa kıtasını yeniden birleştiğini hatırlatarak, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan Avrupa projesinin tamamlanmış olmayacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer da karamsarların iddia ettiğinin aksine Kıbrıs sorunun çözümü yolunda ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Downer, bu yönde çalışan iki toplum liderine desteklerinin devam edeceği sözünü verdi.